Monet’s Kathedraal van Rouen uitvergroot in Leipzig

De kathedraal van Monet

De Duitse kunstenaar/architect Yadegar Asisi is een meester in groots denken. Al sinds 2003 toont hij in een voormalige gashouder in Leipzig spectaculaire panorama’s. Sinds maart 2024 is dat een panorama dat is gebaseerd op de Kathedraal van Rouen van Claude Monet.

De gashouder in Leipzig heet sinds de eerste tentoonstelling van Asisi in 2003 Panometer, een combinatie van panorama en gasmeter. Op spectaculaire wijze kun je in de Panometer afbeeldingen zien van 110 meter lang (in het rond) en 32 meter hoog. De eerste exposities waren digitaal samengestelde foto’s van onder andere de Mount Everest, het oude Rome of de Titanic. Voor de nieuwste expositie rondom de schilderijenserie Kathedraal van Rouen van de Franse impressionist Claude Monet is er gekozen voor een combinatie van schilderkunst en digitale projecties.

Context

Tussen 1890 en 1894 schilderde Claude Monet meerdere keren de indrukwekkende Cathédrale Notre-Dame de Rouen. Hij koos hierbij voor verschillende tijdstippen, weersomstandigheden en soms een afwijkend gezichtspunt. Yadegar Asisi heeft voor de Panometer een schilderij gemaakt waarop je centraal het kunstwerk van Monet ziet, maar daarnaast de rest van de Place de la Cathédrale kunt bekijken met alle gebouwen die er eind 19de eeuw stonden. Er is dus een heel stuk context aan het werk van Monet toegevoegd. Het schilderij van Asisi is vervolgens digitaal gescand en uitvergroot tot gigantische afmetingen.

Na het kopen van je kaarten sta je niet direct bij het panorama. Elke bezoeker gaat eerst langs een korte expositie waarin de totstandkoming van het panorama van de Kathedraal van Monet centraal staat. Hierbij zien we ook de afbeeldingen van eerdere panorama’s die in de Panometer te zien waren. Het meeste indruk maakt echter de enorme hoeveelheid schilderijen die Yadegar Asisi nog steeds produceert. Die loopt uiteen van studies voor het huidige panorama tot een geweldige serie over museumbezoekers.

Toren

Eenmaal binnen in het kunstwerk waar het allemaal om draait, zal het formaat het eerste zijn dat indruk maakt. Daarna kun je op je eigen manier en op je eigen tempo het panorama gaan verkennen. De belichting van het kunstwerk en de muziek van de Belgische componist Eric Babak zorgen ervoor dat geen moment hetzelfde is. Je kunt ervoor kiezen om rond te wandelen, te gaan liggen op een zitzak of om de toren in het midden te beklimmen. Vanuit die toren zie je alles toch net weer even anders en valt wederom het enorme formaat op.

Voor wie echt iets te doen wil hebben is er een soort speurtocht. Asisi heeft namelijk een flink aantal kunstenaars in zijn deel van het schilderij verwerkt. Zo zien we Monet zelf achter zijn ezel staan in een open raam tegenover de kathedraal. Verder zijn verspreid over de Place de la Cathédrale collega-kunstenaars als Cézanne, Seurat, Van Gogh en Renoir te zien. Zo heeft elk deel van de in totaal 3500 vierkante meter wel iets interessants.

De kathedraal van Monet
Liggend op een zitzak kun je op je gemak alle details bekijken

Naast Leipzig zijn er inmiddels ook panorama’s van Yadegar Asisi te zien in Wittenberg, Berlijn (bij Checkpoint Charlie en in het Pergamonmuseum), Dresden en Pforzheim. Wij gingen na het bezoek aan de Panometer nog snel even Leipzig in om iets van de stad mee te krijgen. De reden dat we in Leipzig waren was omdat we aan het terugreizen waren vanaf culturele hoofdstad Chemnitz. Een avond en ochtend in Leipzig zorgden voor een snellere terugreis naar Nederland met de ICE.

Napoleon

Na de Panometer stopten we even kort bij de beroemdste bezienswaardigheid van Leipzig: het Völkerschlachtdenkmal. Dit 91 meter hoge monument moet herinneren aan de Slag bij Leipzig in 1813, waar Napoleon tegenover de gezamenlijke troepen van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden stond. Napoleon verloor en in totaal kwamen in een paar dagen tijd 110.000 soldaten om het leven. Om stil te staan bij deze bloedige geschiedenis is in 1913 het Völkerschlachtdenkmal gebouwd.

’s Avonds hadden we diner op een zeer bijzondere locatie. De Panorama Tower, of City-Hochhaus, is met ruim 142 meter het hoogste gebouw van de stad. Helemaal bovenin zit restaurant Panorama Tower. Naast dat je een briljant uitzicht hebt, kun je hier ook genieten van een erg goede kaart (met opvallend veel keuze in vega en vegan). De bijpassende lokale wijnen maken een onvergetelijke avond op grote hoogte compleet.

Bach

De volgende ochtend was er nog kort even tijd om wat meer van de stad te zien voordat de trein richting Nederland vertrok. Deze wandeltocht stond vooral in het teken van Johann Sebastian Bach, die lange tijd woonde en werkte in Leipzig. De plek die je dan moet bezoeken is de Thomaskirche. Voor de ingang van de kerk staat een groot beeld van de componist en ertegenover is een museum aan Bach gewijd (waarvoor er helaas geen tijd was). In de kerk zelf kun je het graf van Bach zien evenals een glas-in-lood-raam dat ter ere van hem is gemaakt. Ook is er een replica van het orgel waar Bach op speelde.

Het hoogtepunt in de kerk was echter het feit dat er een al eeuwenlang een muziekschool aan verbonden is. Op deze regenachtige ochtend waren er in de Thomaskirche enkele cantates van Bach in een live-uitvoering te horen. Een prachtig moment en misschien wel het hoogtepunt van het bliksembezoek aan Leipzig. Tot slot zijn er nog snel speciale Bach-bonbons (Leipziger Bachtaler) gehaald bij Konditorei Kandler tegenover de kerk, Daarna was het alweer tijd om Leipzig te verlaten. Hier moeten we zeker nog eens naar terug om alles uitgebreider te bekijken en bewonderen.

De kathedraal van Monet

De kathedraal van Monet
Gekleurde lampen zorgden dat het panorama er steeds anders uitziet

De kathedraal van Monet

Panometer
Het plafond van de Panometer
Yadegar Asisi - Kathedraal van Monet
Dit is het schilderij van Yadegar Asisi dat aan de basis stond voor het panorama
Panometer
De Panometer van de buitenkant gezien
Het gebouw naast de Panometer
Het gebouw naast de Panometer is erg fotogeniek
Völkerschlachtdenkmal
Völkerschlachtdenkmal
Augustusplatz, Leipzig
De Augustusplatz in Leipzig met links de Panorama Tower
Uitzicht vanuit het restaurant van de Panorama Tower
Uitzicht vanuit het restaurant van de Panorama Tower
Vegan tartaar in het restaurant van de Panorama Tower
Vegan tartaar in het restaurant van de Panorama Tower
Thomaskirche in Leipzig
Thomaskirche in Leipzig

Standbeeld van Johann Sebastian Bach in Leipzig