Maak eens een stedentrip naar Karlsruhe

UItzicht op Karlsruhe vanaf de Turmberg
UItzicht op Karlsruhe vanaf de Turmberg

Duitsland heeft veel te bieden als het aankomt op bestemmingen voor een mooie stedentrip. Uit eigen ervaring kunnen wij je de stad Karlsruhe van harte aanbevelen.

Met de razendsnelle en comfortabele ICE reisden we in een paar uurtjes van Utrecht naar Karlsruhe. Zonder over te hoeven stappen! Eenmaal in Karlsruhe aangekomen valt het direct op dat deze stad net even anders is dan overige steden in Duitsland. Dat heeft alles te maken met de stichter van de stad. Karel III Willem van Baden-Durlach had tijdens een dutje in het bos een droom waarin hij een eigen stad stichtte op een plek even verderop. Hier komt ook de naam van de stad vandaan.

Zonne-uren

In juni 1715 legde hij de eerste steen van het Slot Karlsruhe. Rondom het slot ontwierp hij een stratenplan in de vorm van de stralen van de zon of de spaken van een wiel. Zodoende kom je nu nog steeds tijdens een wandeling in de stad altijd terecht bij het slot en het prachtige park eromheen. Aangezien Karlsruhe de stad met de meeste zonne-uren in Duitsland is, zul je in dit park heel veel stadsbewoners aantreffen.

Het slot doet momenteel dienst als museum. Je kunt een kleine expositie bezoeken over de bewoners van het pand en de bizarre familiebanden van Karel III Willem. In andere zalen draait het juist weer om kunstgeschiedenis. Het allerleukst is de toren van het slot. Na een korte klim naar boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en kun je goed de bijzondere vorm van de stad bekijken. Daarna is een wandeling door de botanische tuin ook aan te raden.

UItzicht vanuit de toren van het Slot Karlsruhe
UItzicht vanuit de toren van het Slot Karlsruhe

Een andere fijne plek om te wandelen in de stad is de dierentuin. Deze is zeer ruim opgezet en eerder een park te noemen dan een zoo. Desondanks hebben ze er alle dieren die je verwacht. Onze favorieten waren de ijsberen en het sneeuwluipaard. Handig aan de dierentuin is dat er rondom heel veel in- en uitgangen zijn te vinden, waaronder eentje direct tegenover het station.

Wandelen

Wie liever wat rondslentert in de stad moet naar de Ludwigsplatz voor kleine winkels, horeca en vooral gezelligheid, de Kaiserstrasse voor de grote ketens of naar het mooie winkelcentrum in het voormalig postkantoor. Vergeet ook de Marktplatz niet met zijn opvallende piramide en statige overheidsgebouwen. Op deze Marktplatz begon ik een stadswandeling door twee bijzondere gidsen. Samen met wasvrouw Mimi en koetsier Alfred ging ik terug naar de tijd van Karel III Willem van Baden-Durlach. Door middel van een grappig rollenspel kom je alles te weten over de stad en de geschiedenis. Je ziet de mooiste plekken van Karlsruhe, terwijl je ook nog alles leert over de intriges in het paleis. Erg leuk.

Aan de rand van de stad valt ook nog van alles te ontdekken. Zo is er de opkomende buurt Alter Schlachthof, waar op de plek van voormalige slachthuizen nu allerlei creatievelingen zijn neergestreken. In deze wijk vind je nu heel veel spannende start-ups, hippe barretjes en clubs. Schlachthof bruist dus 24 uur per dag. Nog verder de stad uit kom je in Durlach terecht.

Kreativpark Alter Schlachthof
Kreativpark Alter Schlachthof

Eigenlijk is dit een stadje op zich, maar inmiddels is Durlach opgeslokt door Karlsruhe. Deze plek is veel ouder dan het centrum van de stad, met een mooi historisch centrum, of beter gezegd: dorpskern. Aan de rand van Durlach vind je de Turmberg. Op deze berg staat de ruïne van een kasteel. Met een oude treinbaan kun je omhoog naar de top. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en het Zwarte Woud. Met goed weer zie je zelfs de Elzas. Op de Turmberg zit overigens ook een uitstekend restaurant met een prachtig terras. Blijf hier zeker even hangen voor wat lekkers. Je bent tenslotte op vakantie.

Kunst

Natuurlijk bezoeken we ook aan aantal musea als in Karlsruhe. We noemden al het paleis, maar er is veel meer dan dat. Ons eerste bezoek was aan de Staatliche Kunsthalle. Hier vind je verspreid over twee gebouwen een prachtige collectie met voornamelijk schilderkunst. Het originele gebouw richt zich op Duitse schilderkunst van grofweg 1350 tot 1920, met werken van Albrecht Dürer tot Max Liebermann. Ook zijn er Nederlandse, Vlaamse en Franse werken uit die periode te vinden. Denk hierbij aan namen als Rembrandt, Rubens, Gauguin en Pissarro.

In de even verderop gelegen Orangerie is moderne kunst te vinden: Kandinsky, Dix, Klein en Richter. Bij elkaar dus een behoorlijk compleet aanbod. Zeker als je bedenkt dat in het hoofdgebouw ook wisselende tentoonstellingen te zien zijn. Wij bekijken een expositie over de invloed van de fotografie op de schilderkunst van de 19de eeuw en een over Japanse fotografie.

ZKM
ZKM

Het andere beroemde museum in de stad is een heel bijzondere. Het ZKM staat steevast in de top 10 van best gewaardeerde musea in de wereld, tussen toppers als het MoMA en het Centre Pompidou. Wie een bezoek brengt, begrijpt direct waarom. Dit museum voor media en kunst heeft een heel spectaculair aanbod en bekijkt het begrip museum net even anders. Het begint al met het gebouw. Het ZKM zit in een voormalige munitiefabriek, waarvan het stalen skelet voor spannende architectuur zorgt.

Computerkunst

Binnen vind je steeds wisselende tentoonstellingen. Wij bekijken er eentje over media en kunst, met grappige installaties van onder andere Erwin Wurm en Sigmar Polke, één van de oudste nog werkende computers ter wereld en computerkunst uit de jaren ’60 en ’70. In een ander deel van het gebouw waren nog twee andere exposities: eentje over videogames en eentje met interactieve sculpturen. Hier zagen we prachtig werk van onder andere Anish Kapoor, Andy Warhol en Žilvinas Kempinas. Het ZKM laat zich moeilijk in woorden vatten. Dit is een museum dat je gewoon eens moet bezoeken.

Wie na al deze indrukken behoefte heeft om even de rust en de ruimte op te zoeken, moet weten dat Karlsruhe aan de rand van het Zwarte Woud ligt. Wij maakten een dagtrip vanuit de stad naar de natuur en kwamen helemaal verkwikt terug. Wie de geschiedenis in wil duiken, moet dan naar Calw. Hier kun je prachtige ruïnes van een oud klooster vinden. Je voelt gewoon de geschiedenis op deze plek. Bovendien is het er ook nog eens heel erg fotogeniek.

Ruïne van klooster St. Peter und Paul in Calw
Ruïne van klooster St. Peter und Paul in Calw

Even verderop ligt Bad Wildbad (met de trein vanuit Karlsruhe te bereiken). Ook hier kun je met een treintje de berg op. Bovenop de Sommerberg kun je heerlijk wandelen in de bossen en tegelijkertijd twee coole attracties meepakken. Zo is er het Baumwipfelpad. Dit verhoogde pad loopt langs de boomtoppen, met aan het einde een spectaculair ontworpen uitkijktoren. Wie lef heeft, kan na de beklimming met een glijbaan weer naar beneden.  Even verderop is er nog de Wildline, een hangbrug over een vallei. Ook hier heb je weer prachtige uitzichten over de mooie natuur.

Sterren

Op de terugweg naar Karlsruhe stopten we nog bij restaurant Hirsch – Genusshandwerk in Bad Liebenzell voor een uitmuntend diner. Chef Andreas Sondej had tot voor kort een zeer goedlopend twee-sterrenrestaurant op één van de Duitse Waddeneilanden, maar koos ervoor om terug te gaan naar de basis. In het restaurant van zijn ouders is hij kleinschaliger en authentieker gaan werken. Alles is zelf bereid of geselecteerd. Je proeft de liefde en de passie. Die sterren komen ongetwijfeld weer heel snel terug.

Tijdens je verblijf in Karlsruhe is het aan te raden om een Karlsruhe Card aan te schaffen. Met deze kaart kun je gratis naar het museum en de dierentuin en reis je onbeperkt met het openbaar vervoer.

Baumwipfelpfad Schwarzwald
Baumwipfelpfad Schwarzwald
Uitzicht vanaf het Baumwipfelpfad
Uitzicht vanaf het Baumwipfelpfad
Heerlijke asperges bij Hirsch Genusshandwerk in Bad Liebenzell
Heerlijke asperges bij Hirsch Genusshandwerk in Bad Liebenzell
Botanische tuin van Karlsruhe
Botanische tuin van Karlsruhe
Slot Karlsruhe
Slot Karlsruhe
Staatliche Kunsthalle Karlsruhe
Staatliche Kunsthalle Karlsruhe