Klassieke glijbaan in Engelse kathedraal

Glijbaan in kathedraal
Foto’s: Bill Smith.

Lekker van de glijbaan in de kerk. In het Engelse Norwich kan het. In de eeuwenoude kathedraal in de stad staat sinds kort een klassieke Helter Skelter.

Bij die naam denk je waarschijnlijk als eerste aan het gelijknamige nummer van The Beatles. De titel en een deel van de tekst verwijzen naar de Helter Skelter waar dit artikel over gaat. Het is namelijk een typisch Engelse combinatie van een uitkijktoren en glijbaan. Via de binnenkant klim je met de trap omhoog en met een glijbaan aan de buitenkant ga je naar beneden.

Plafond

Precies zo’n glijbaan staat nu in de kathedraal van Norwich. Bezoekers kunnen op 12 meter hoogte het gotische plafond van het gebouw bekijken. Het plafond hoort bij de originele bouw uit de 12de eeuw, aangevuld met elementen uit de 15de en 16de eeuw. Na het bewonderen ga je met de glijbaan naar beneden.

De Helter Skelter is op zichzelf ook al een bijzonder object om te zien. Deze is gebouwd in 1947 en gehuurd van een circus. Met een prijs van 2 Pond voor een bezoek aan de glijbaan worden de kosten voor de huur gedekt. Het plaatsen van dit opvallende object in de kathedraal is onderdeel van een campagne met de titel Seeing It Differently. Bezoekers kunnen nog terecht tot en met 18 augustus 2019.

Glijbaan in kathedraal

Glijbaan in kathedraal

Glijbaan in kathedraal

Glijbaan in kathedraal

Glijbaan in kathedraal