KNAL! Stadsfestival in Leuven viert de big bang

Knal Stadsfestival Leuven
Er is veel in Leuven te beleven tijdens KNAL! (Foto © Julien Taymans)

Het KNAL! Stadsfestival in Leuven is een evenement vol muziek, tentoonstellingen, food en meer. Het festival staat in het teken van de zogeheten ‘big bang’ en loopt nog t/m 30 januari 2022.

Sinds oktober is Leuven cultureel helemaal tot leven gekomen. Tijdens een 3 maanden durend festival kunnen bezoekers van de stad zich uitgebreid verwonderen over alles wat met de kosmos te maken heeft. Want wist je dat de bigbangtheorie in Leuven is geschreven?

Bigbangtheorie

De Belgische hoogleraar en priester Georges Lemaître lanceerde de revolutionaire theorie over de oerknal in 1931 aan de Leuvense universiteit. Zijn theorie deed de wetenschap op haar grondvesten schudden. Het is dan ook niet toevallig dat Leuven de big bang als thema van zijn wervelende stadsfestival kiest.

Culturele oerknal

Universiteitsstad Leuven beleeft momenteel dus één grote culturele big bang. Het KNAL! Festival laat bezoekers zien, horen en voelen hoe de oerknal tot op de dag van vandaag kunst en wetenschap inspireert. Geniet van exposities, wandelingen, lezingen, muziek, evenementen en van alles wat het leven KNAL! maakt. Breng een bezoek aan de speciale tentoonstellingen van museum M Leuven, Dialoogmuseum PARCUM en de Universiteitsbibliotheek. Of laat je onderdompelen door innovatieve muziek bij het Planetarium Music Festival. Ook worden er tijdens KNAL! speciale activiteiten georganiseerd voor gezinnen.

Een samenwerkingsproject

KNAL! is een initiatief van KU[N]ST Leuven. Dit is een samenwerkingsverband van stad Leuven en KU Leuven. Elke twee jaar zet de organisatie een stadsbreed project op rond een specifiek thema. Samen met spelers uit het culturele, wetenschappelijke en toeristische veld werkt KU[N]ST Leuven een boeiend programma uit dat het thema vanuit verschillende invalshoeken en disciplines benadert.

Het KNAL! Stadsfestival loopt t/m 30 januari 2022. Het uitgebreide programma is te vinden op de website www.knalfestival.be.

Knal Stadsfestival Leuven
Tentoonstellingen Verbeelding van het Universum en Richard Long in M Leuven (Foto © Diederik Craps)
Knal Stadsfestival Leuven
Lichtparcours tijdens KNAL! Dit is bij Abdij van Park (Foto © Nele Fack)
Knal Stadsfestival Leuven
Tentoonstelling Voorbij de oerknal in de Universiteitsbibliotheek Leuven (Foto © Diederik Craps)
Knal Stadsfestival Leuven
Veel muziek tijdens KNAL! (Foto © Michiel Bronckaert)
Knal Stadsfestival Leuven
Genieten in een kosmische ‘dome’ bij het Planetarium Music Festival (Foto © Mathias Völzke)
Knal Stadsfestival Leuven
Het KNAL! Festival ging in oktober groots van start! (Foto © Sammy De Rycke)
Knal Stadsfestival Leuven
Voorstellingen en lezingen tijdens KNAL!: De donkere geheimen van het heelal (Foto © Catherine Smet )