De Belgische stad Mons (Nederlandse naam: Bergen) was in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa. Sindsdien is de stad druk bezig om het culturele aanbod op peil te houden. Wij namen een kijkje in een weekend waarin een fraaie expositie van een bekend kunstenaar opende, een biënnale begon en waarin er veel dansvoorstellingen waren.
Heel knap weet men in Mons het culturele aanbod het hele jaar door aantrekkelijk te maken. Zo is er vrijwel altijd wel wat te doen of te zien in deze stad. Houd je van kunst en cultuur en zoek je een stedentrip niet te ver van huis, dan kunnen we Mons van harte aanbevelen. Eerder schreven we al eens een artikel met tips voor een bezoek aan Mons. Deze willen we nu graag aanvullen met een actueel cultureel aanbod.
Fernando Botero in Beaux-Arts Mons
Dé grote aanrader om naar Mons te gaan is wel de erg mooie expositie rondom de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero in het BAM. In de overzichtstentoonstelling zie je veel unieke werken die veelal afkomstig zijn uit privécollecties. Tot en met 30 januari 2022 kun je Fernando Botero, voorbij de vormen bezoeken. Lees ons verslag van het bezoek aan de tentoonstelling om meer te weten te komen. Voor oktober 2022 staat de volgende grote expositie in het BAM op de planning. Dan staat Joan Miró centraal. Overigens kun je in de kelderverdieping van het BAM ook mooi hedendaags werk van lokale kunstenaars bekijken.
Biennale d’Art et de Culture
Tot en met 12 december staat Mons in het teken van de Biennale d’Art et de Culture. Het thema van dit jaar is Révélation. Naast de expositie van Botero zijn er 4 thematische Nachten en een focus op de Italiaanse keuken, immigratie en een project met de naam Le Grand Huit. De eerste Nacht viel tijdens ons bezoek aan Mons: de Nacht van de Dans. In meerdere theaters en op andere locaties waren (moderne) dansvoorstellingen. Vooral de voorstelling Mirage van Compagnie Dyptik was erg goed. Deze dansvoorstelling was op een buitenplaats van een theater. Het publiek zat rondom een aantal stellages van steigerbuizen. De dansers maakten op geweldige manier gebruik van alle bouwwerken. Het verhaal was simpel, maar de uitvoering was overdonderend goed.
De afsluiter van de zaterdagnacht was Color Wheels van Compagnie Off. Deze parade was al eerder te zien op Burning Man. Het bestaat uit een optocht door de stad van enorme wielen die zijn voorzien van gekleurde lampen. Bij deze optocht horen ook een soundsystem met DJ, rookmachines, zoeklichten, confettikanonnen en vuurspuwers. Heel spectaculair. Na een tocht door de straten van Mons kwam de stoet aan op de Grote Markt. Daar volgde eerst een show met klassieke muziek, wat een beetje de vaart uit het feestje haalde. Daarna mocht de DJ nog even afsluiten met wat lekkere dansplaten. Voor het eerst in dik twee jaar hadden we weer eens het festivalgevoel te pakken. Erg fijn!
Andere nachten die nog volgen zijn de Nacht van de Mysteriën (29-31 oktober) en de Nacht van de digitale kunsten (20-28 november). Tijdens de Nacht van de Mysteriën zie je onder andere de prachtige installatie Museum of the Moon van kunstenaar Luke Jerram in de Sint-Waltrudis kapittelkerk. Het werk bestaat uit een replica van de maan met een diameter van maar liefst 7 meter. Tijdens de Nacht van de digitale kunsten zie je overal in de stad audiovisuele installaties en performances.
Street Art in Mons
Overal in het centrum van Mons is street art van lokale en internationale kunstenaars te vinden. Haal bij het toerismebureau op de Grote Markt een gratis plattegrond en ontdek zo de prachtige kunst in de stad. Veel van de verwerken verwijzen naar de Doudou, een bijzondere feestdag in Mons die bestaat uit een religieuze processie en een spectaculair gevecht tussen Sint Joris en de Draak op de Grote Markt. De wandeling langs de street art brengt je ook op plekken waar je normaal niet zou komen. Een mooie manier om de stad te ontdekken.
Wil je meer te weten komen over de Doudou? Dan is een bezoek aan het Museum van de Doudou een aanrader.
Huis Van Gogh in Cuesmes
Tussen 1878 en 1880 verbleef Vincent van Gogh in de Borinage, de mijnwerkerstreek ten zuidwesten van Mons. Hij ging hier aan de slag als lekenprediker, maar dat was geen succes te noemen. In deze periode begon Van Gogh met het maken van zijn eerste schetsen en potloodtekeningen. Geen hoogstaand werk. Toch is deze periode erg belangrijk in de carrière van Van Gogh, want toen hij in 1880 naar Brussel vertrok was hij vastbesloten om kunstenaar te worden.
In het dorpje Cuesmes staat het huis waar Van Gogh een kamer huurde. Het huis is nu ingericht als klein museum waarin je leert over deze periode en waar je replica’s kunt zien van de werken die hij hier maakte. Tegenover het huisje is een modern bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt krijgen en waar de focus ligt op de context zoals het zware leven van de mijnwerkers.
Mons Memorial Museum
De twee wereldoorlogen vormen een paar zwarte bladzijden in de geschiedenis van Mons. In het Mons Memorial Museum kom je alles te weten over deze periodes. Het museum is modern en interactief, dus in plaats van het kijken naar vitrines vol oude spullen zie je hier veel (interactieve) video’s en zijn de zalen heel mooi ingericht. Het museum heeft ook een ruimte voor tijdelijke exposities. Daar zagen we een fraai overzicht van activistische posters en pamfletten. Een mooie combinatie van kunst, design en belangrijke thema’s.
Le Grand-Hornu
Niet ver van Bergen kun je een bezoek brengen aan Le Grand-Hornu, een voormalig mijnencomplex dat is omgetoverd in een culturele bestemming. Hier vind je twee musea, een zeer goed restaurant, een café, boekhandel, een park en vooral veel spannende architectuur. Het is een aanrader om Le Grand-Hornu te combineren met een stedentrip naar Mons.
Slapen en eten in Mons
Zoek je een bijzondere plek om te overnachten in Mons? Dan kunnen we Martin’s Dream Hotel aanraden. Dit 4-sterrenhotel is gevestigd in een voormalige kerk. Veel kamers hebben nog authentieke details. Vooral de suites zijn spectaculair vanwege de architectuur. Tijdens ons verblijf in Mons hebben we heerlijk gedineerd bij onder andere Chez Oscar