Muziektips voor het Pinksterweekend (deel 113)

Angel Olsen
Angel Olsen. Foto: Angela Ricciardi

Voor veel mensen duurt dit weekend een dagje langer. Hoe heerlijk is dat? Des te meer tijd heb je om mooie, nieuwe muziek te luisteren. We hebben weer een paar goede tips voor je in de aanbieding.

Album van de week: Angel Olsen

Angel Olsen blijft het onwaarschijnlijk hoge niveau van haar albums vasthouden met de release van Big Time. Dit keer omarmt ze het countrygenre. En dat doet ze op fabelachtige wijze. Big Time is daarom zonder twijfel te vergelijken met het werk van bijvoorbeeld Emmylou Harris. Een deel van de credits gaat overigens naar het productiewerk en de arrangementen van Jonathan Wilson, die precies toevoegt wat het liedje nodig heeft.

Yeah Yeah Yeahs

De comeback van de Yeah Yeah Yeahs hing al een tijdje in de lucht. Nu is de eerste single sinds tijden eindelijk een feit. Met als aangename bonus dat niemand minder dan Perfume Genius te gast is in het nummer. Zijn stem gaat heel mooi samen met die van Karen O. We kijken reikhalzend uit naar meer.

Beth Orton

Nu we het toch over comebacks hebben. Beth Orton wist ons deze week ook te verrassen met heel sterk nieuw werk. Rond de eeuwwisseling maakte ze een paar erg goede albums en was ze ook te gast bij dance-acts als The Chemical Brothers en Red Snapper, maar daarna daalde het niveau. Haar optreden op Into The Great Wide Open in 2016 vonden we zelfs heel slecht, maar met wat ze nu laat horen heeft Beth Orton weer onze volledige aandacht. In september komt het album Weather Alive uit, waarop Alabaster dePlume, Tom Skinner (The Smile) en Shahzad Ismaily een gastrol hebben.

Jungle

Wil je een zomerhit? Of heb je liever twee zomerhits? In dat laatste geval heeft Jungle precies wat je nodig hebt. Twee heerlijke singles tegelijk. Zelfs de video’s zijn aan elkaar geplakt.

Ray Parker Jr.

Bij de naam Ray Parker Jr. denk je natuurlijk direct aan Ghostbusters, een van de grootste hits uit de jaren ’80. Wat weinig mensen weten, is dat hij ook een zeer talentvolle gitarist is die speelde met onder andere Stevie Wonder, Marvin Gaye, The Temptations en Herbie Hancock. De documentaire Who You Gonna Call? vertelt beide verhalen. Vanaf 7 juni is de film digitaal te bestellen bij Apple.

Peaches

De Amerikaanse tv-show van Samantha Bee zegt ons even niets, maar we weten wel dat de legendarische Peaches te gast was in de show. Ze liet daar haar geweldige hit Fuck The Pain Away horen en dat zorgde meteen voor nostalgische herinneringen aan clubavonden met Tiga en Erol Alkan én natuurlijk het geniale As Heard on Radio Soulwax, part 2. Anno 2022 heeft het nummer nog niks aan kracht ingeboet en is het optreden van Peaches nog steeds lekker wild.

Nieuwe albums

Horsegirl

Horsegirl is een trio uit Chicago dat lekkere indierock met een vleugje noise maakt. Verrassend goed is de samenzang tussen de verschillende zangeressen in een aantal van de nummers. Hiermee weet Horsegirl zich op positieve wijze te onderscheiden.

Philou Louzolo

De meest interessante ontwikkelingen binnen de dance lijken momenteel uit Afrika te komen. Vooral het genre amapiano gaat volgens ons heel groot worden. Philou Louzolo groeide als adoptiekind op in Zeeland en woont nu in Rotterdam, maar weet muzikaal gezien zijn wortels in Afrika goed te vinden. Dit zorgt, in combinatie met Louzolo’s liefde voor house en techno, voor een spannend nieuw geluid.