Muziektips voor het weekend (deel 130)

Björk

De herfst lijkt nu echt begonnen. Een mooie periode om wat meer tijd thuis door te brengen en te genieten van muziek. Ons album van de week leent zich bijvoorbeeld uitstekend om intensief beluisterd te worden.

Album van de week: Björk

Alle albums van Björk zijn stuk voor stuk razend interessant en vaak ook ontroerend mooi. Met haar tiende album Fossora trekt de IJslandse weer alle aandacht naar haar toe. Met behulp van onder andere de basklarinet, gabberbeats en koorgezang en thema’s als leven, dood, het vrouw-zijn en paddenstoelen heeft Björk een uniek concept gecreëerd zoals alleen zij dat kan. Wie eenmaal aan Fossora begint zal merken dat de spannende composities en arrangementen je vastgrijpen en niet meer loslaten.

Arctic Monkeys

De Arctic Monkeys hebben een nieuw nummer gedeeld van het aankomende album The Car. Ook Body Paint heeft dezelfde laidback sfeer als voorganger There’d Better Be a Mirrorball. We zijn erg benieuwd welke kant de band opgaat, want deze muziek bevalt uitstekend.

Bruce Springsteen

The Boss laat zich op zijn 73ste nog even van een andere kant zien. Op het album Only the Strong Survive dat op 11 november uitkomt zingt hij louter covers van iconische soulartiesten als Jackie Shane, Jimmy Ruffin en de Walker Brothers. Al eerste single deelt hij Do I Love You (Indeed I Do) van Frank Wilson uit 1965.

Paramore

Na een lange stilte is Paramore terug met nieuwe muziek. De single This Is Why klinkt lekker funky en doet een beetje denken aan Foals. Een interessante stap voor de band. De videoclip is geregisseerd door Brendan Yates van Turnstile. This Is Why is ook de titel van van het nieuwe album dat op 10 februari uit zal komen.

Nation of Language

In 2021 wist Nation of Language grote indruk te maken met het album A Way Forward. Nu is er nieuwe muziek. From The Hill is volgens de band een tussendoortje dat losstaat van de albums die de band nog wil gaan maken.

Will Sheff

Will Sheff ken je natuurlijk als frontman van Okkervil River. Op 7 oktober brengt hij zijn eerste solo-album uit. Deze staat vol persoonlijke en ontroerende liedjes. Zo gaat In The Thick Off It over het verlies van een goede vriend en de nieuwe indruk na een verhuizing.

Mixed Grill tipt!

Wil je op de hoogte blijven van goede nieuwe muziek? Volg dan onze playlist op Spotify!

Nieuwe albums

Yeah Yeah Yeahs

Na een pauze van bijna 10 jaar komen de Yeah Yeah Yeahs terug met een ijzersterke comeback. Alles wat we zo goed vinden aan deze band horen we terug op Cool It Down.

Gabriels

De band Gabriels weet de spanning goed op te bouwen. Na een aantal sterke singles en EP’s komen ze niet met een compleet album, maar slechts met een eerste deel ervan. Is dat erg? Nou, eigenlijk niet. De muziek is ontzettend goed en de speelduur van nog geen half uur is een perfecte reden om de repeatknop veelvuldig in te drukken. Gabriels is de aller-allerbeste soulband van dit moment met een glansrol voor de unieke stem van frontman Jacob Lusk.

Freddie Gibbs

In de hiphopscene zijn alle ogen momenteel gericht op het nieuwe album van Kid Cudi. Het is echter Freddie Gibbs die deze week met het beste rapalbum komt. Met gemak!