Muziektips voor het weekend (deel 108)

Moss - HX

Het is weer vrijdag! Vandaag delen we graag weer onze muzikale favorieten voor het komende weekend met je. Een keuze maken was deze week niet zo eenvoudig, want er kwamen heel veel interessante albums uit. Waaronder een paar erg goede van eigen bodem. Veel luisterplezier.

Album van de week: Moss

Geduld is een schone zaak. Nederlands beste indieband neemt de tijd voor hun albums. Vandaar dat het nieuwe album van Moss maar liefst 5 jaar op zich liet wachten. Wanneer je het album beluistert, merk je direct dat dit zorgt voor ijzersterke liedjes vol details en mooie teksten. Er valt zo veel te ontdekken op HX dat je niet anders kan dan de plaat steeds weer opnieuw opzetten.

Toots Thielemans

Toots Thielemans

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat Toots Thielemans werd geboren. Om deze geweldige jazzmuzikant te eren staat de Google Doodle vandaag in het teken van deze muzikale Belg en luisteren wij naar zijn prachtige muziek. Bijvoorbeeld het Theme from Midnight Cowboy of Dat Mistige Rooie Beest van de soundtrack van Turks Fruit.

Tamino

Prachtig nieuw werk van Tamino. Met The First Disciple slaat hij wederom een brug tussen Oost en West, vooral door het gebruik van de oed, een klassiek Arabisch snaarinstrument. Ook de bijbehorende clip is van een betoverende schoonheid.

Fontaines D.C.

https://youtu.be/SJmnUCmftiA

Het Ierse Fontaines D.C. is begonnen aan een Noord-Amerikaanse tour ter promotie van hun geweldige album Skinty Fia. Onderweg maakten ze natuurlijk ook een stop bij een van de late night shows. Opvallend genoeg koos de band niet voor een van de bekende singles bij dit optreden, maar speelden ze de afsluiter van het album: Nabokov.

Kelly Clarkson

https://youtu.be/LuQ-n5d9mjM

In Nederland is Kelly Clarkson vooral bekend vanwege de hitjes die ze begin deze eeuw scoorde, maar in de VS is ze inmiddels beroemd vanwege haar eigen tv-programma. Daarin zingt ze natuurlijk ook zelf af en toe een liedje. Deze week was dat een prachtig uitgevoerde cover van Exit Music (For A Film) van Radiohead.

Pusha T

Ons favoriete rapalbum van dit moment is van Pusha T. Call My Bluff is een van de hoogtepunten, mede dankzij de productie van zowel Ye als Pharrell én de manier waarop Pusha T zijn raps ermee combineert. De clip van het nummer heeft een duistere sfeer die doet denken aan maffia-films.

Angel Olsen

Big Time is de tweede single die Angel Olsen van haar aankomende album met dezelfde titel deelt. Het klinkt als een klassieke countryballad met een hoofdrol voor de prachtige stem van Olsen. De video lijkt daar in eerste instantie bij te passen, maar de choreografie zorgt voor verwarring.

Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy laat de zomer beginnen met zijn heerlijk klinkende single Admit It. De video bij het nummer is opgenomen in Suriname met daarbij hoofdrollen voor leden van de lokale LHBTIQ+ community. Jeangu: “Toen ik in Suriname opgroeide heb ik nooit echt ervaren hoe het is om bij een community te horen die je de veiligheid en vrijheid biedt om volledig jezelf te zijn. Het was daarom extra bijzonder om de video voor ‘Admit It’ in Suriname op te nemen met een groep mooie mensen die mij dat community gevoel alsnog lieten ervaren. Zichtbaarheid is ontzettend belangrijk als het gaat om de emancipatie van de queer community en ik vind het noodzakelijk om dat in mijn eigen werk te uiten.”

Martin Courtney

Martin Courtney ken je wellicht als frontman van de band Real Estate. Binnenkort brengt hij zijn tweede soloalbum uit. De single Corncob klinkt als een relaxte versie van Real Estate en is daarom een paar luisterbeurten waard.

Nieuwe albums

Let’s Eat Grandma

Jeugdvriendinnen Rosa Walton en Jenny Hollingworth maken met hun band Let’s Eat Grandma intrigerende popmuziek die zich lastig in een hokje laat plaatsen. Als je naar Two Ribbons luistert heb je het idee dat het duo met gemak een wereldhit uit hun mouw zou kunnen schudden, maar dat ze daar geen zin in hebben. En dat bedoelen we dan op een positieve manier.

Rammstein

Op hun nieuwe album doet Rammstein wederom waar de band zo goed in is: aanstekelijke metal maken. Af en toe hoor je iets nieuws, zoals het polka-intro van het lekker lompe Dicke Titten of een plukje auto-tune, maar sterke riffs voeren nog steeds de boventoon. Afsluiter Adieu doet bij een flink aantal fans het gerucht oplaaien dat dit zomaar het laatste album van de band zou kunnen zijn.

Beachdog

We keken al een tijdje uit naar het debuutalbum van Beachdog. De eerste singles klonken namelijk veelbelovend. De andere tracks op het titelloze album sluiten daar perfect bij aan. Beachdog verkent op energieke wijze het weidse landschap van de (punk)rockmuziek. Elk nummer rockt en stampt, maar klinkt ook weer net even anders. Beachdog lijkt klaar om heel veel festivalweides en concertzalen te veranderen in vette moshpits.

Peter Somuah

Trompetist Peter Somuah is geboren in Ghana, maar woont tegenwoordig in Rotterdam. Outer Space is zijn debuutalbum. Hierop laat hij prachtige jazz in de stijl van zijn voorbeelden Miles Davis en Roy Hargrove horen, maar dan wel doordrenkt met invloeden uit de afrofunk en traditionele Ghanese muziek. Opvallend is niet alleen het soepele spel van Somuah, maar ook de energieke begeleidingsband.