Muziektips voor het weekend (deel 104)

Alabaster dePlume
Alabaster dePlume. Foto: Chris Almeida

Gefeliciteerd! Het is weer weekend. Ondanks dat de temperaturen het deze dagen af laten weten, hebben we genoeg verwarmende muziek voor je om het weekend heerlijk mee door te komen. Geniet ervan!

Album van de week: Alabaster dePlume

In de zomer van 2020 bracht saxofonist Alabaster dePlume flink wat dagen in de studio door. Het doel was het opnemen van een album, maar dan wel op een spontane wijze. In plaats van liedjes in te studeren en daar heel veel takes van achter elkaar te spelen, besloot Alabaster dePlume vooral veel te jammen en improviseren. Dat leverde 17 uur aan muziek op die vervolgens is teruggebracht naar een album van iets meer dan 1 uur.

De unieke aanpak zorgt voor een album dat warm en spontaan klinkt en barst van de spannende ideeën. Het kan zijn dat er passages tussen zitten die je niet kunnen bekoren, maar die zullen al snel worden afgewisseld door iets wat je geweldig vind klinken. Soms hoor je flarden Ethiopische jazz in de stijl van bijvoorbeeld Getatchew Mekuria, een andere keer is het weer meer klassieke jazz die je hoort. Ook zijn er af en toe vocalen te horen.

Gold – Go Forward in the Courage of Your Love is een spannend album van iemand die het durft om grenzen te verleggen en het avontuur te zoeken, maar tegelijkertijd ook prettig in het gehoor ligt. Door er je voordeel mee dit weekend.

Harry Styles

Superster Harry Styles is terug met nieuwe muziek. As It Was is de eerste single van zijn aankomende derde album Harry’s House. Bij het nummer is een prachtige video gemaakt door de Oekraïense filmmaker Tanu Muino. Zeker de moeite van het beluisteren en bekijken waard.

Big Thief

https://youtu.be/cvZUG50KpQU

We krijgen geen genoeg van de prachtige muziek van Big Thief. Dit keer delen we een video die eerder deze week te zien was in de show van Jimmy Fallon. Vanuit een woonkamer speelt de band het nummer Spud Infinity. Wij vinden het mooi hoe heerlijk ongecompliceerd ze spelen en waarderen het gebruik van de mondharp in het nummer.

Superorganism

In 2018 overdonderde de band Superorganism ons met hun aanstekelijke muziek, maar daarna leek de band weer net zo snel te verdwijnen als het was opgekomen. In 2022 is er gelukkig een heuse comeback. It’s Raining is single nummer twee van het album dat op 15 juli uitkomt. Opvallend zijn de gastbijdragen van Stephen Malkmus en Dylan Cartlidge (The Afronaut).

Nieuwe albums

Red Hot Chili Peppers

Nee, het is geen briljant of vernieuwend album dat de Peppers vandaag uitbrengen, maar het klinkt allemaal wel lekker en vertrouwd. Vooral de terugkeer van John Frusciante doet de band goed. Zijn creatieve uitspattingen vormen de hoogtepunten op dit album.

PUP

PUP is een energieke punkband uit Toronto met een goed gevoel voor sterke en melodieuze liedjes. Op hun nieuwe album lijkt alles te kloppen. THE UNRAVELING OF PUPTHEBAND klinkt zowel rauw als catchy.

Francis Alban Blake

Francis Alban Blake is een pseudoniem van dichter, filosoof en musicus Frans de Blaak die sinds 2018 vermist is. Dit lijkt een vrijwillige keuze te zijn. Wat er precies is gebeurd is niet bekend, maar De Blaak heeft wel heel veel achtergelaten. Waaronder een aantal ideeën voor liedjes. Singer-songwriter Frank Bond (AlascA) heeft deze afgemaakt zodat er nu sprake is van een album met de muziek van Francis Alban Blake.

Jon Spencer & The HITmakers

Af en toe iets afsluiten en opnieuw beginnen kan heel verfrissend werken. Zo zette Jon Spencer een punt achter de Blues Explosion en pakt hij de draad weer op met The HITmakers. Plots horen we de oude magie terug.

Borokov Borokov

Borokov Borokov is een trio uit het Vlaamse Gent dat muziek maakt met een flinke dosis absurdisme. Het is vreemd, grappig, maar tegelijkertijd ook muzikaal ijzersterk. Bijzonder aan De Verkeerde Fout is het experimenteren met taal. De basis is Nederlandstalig, maar er is ruimte voor leenwoorden en dialecten.

Bonus: Drum & Bass On The Bike

Al een paar maanden zijn we in de ban van de fietstochten die de Britse DJ Dom Whiting organiseert. Hij rijdt met een speciale bakfiets waarin een soundsystem zit waarmee hij live drum ’n bass draait. Tijdens zijn fietstochten rijden honderden muziekliefhebbers met hem mee. Dan zorgt voor geweldige beelden en heerlijke muziek. De meest recente rit was in Bristol. Ook fijn is dat het nummer Forcefield van Kontrol voorbij komt in de set, dat is een persoonlijke favoriet met herinneringen aan geweldige feesten.