Muziektips voor het weekend (deel 96)

Black Country, New Road
Black Country, New Road. Foto: Rosie Foster

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Black Country, New Road

Het luisteren naar dit album geeft een dubbel gevoel. Allereerst is er de werkelijk prachtige muziek, maar tegelijkertijd het idee dat zanger/gitarist Isaac Wood deze week besloot te stoppen. Hij voelde zich in die rol totaal niet op zijn gemak. Liefhebbers van de muziek van Black Country, Black Road blijven dus achter met dit album. Helaas zullen we de geweldige composities nooit live kunnen horen of de band moet zich op een of andere manier opnieuw uitvinden.

Als we puur naar de muziek van het album Ants from Up There luisteren, horen we een band die enorm gegroeid is sinds hun ook al niet beroerde debuutalbum dat vorig jaar verscheen. De band klinkt zelfverzekerder, melodieuzer en ontspannen. Je zou er bijna het clichéwoord volwassen voor gaan gebruiken. Soms doet het denken aan de overrompelende eerste albums van Arcade Fire, maar dan met een mooie dosis jazz én klassiek eraan toegevoegd.

Red Hot Chili Peppers

Met Black Summer bewijzen de Peppers dat ze het nog steeds kunnen. Vooral John Frusciante klinkt erg goed. De single is de voorbode van het album Unlimited Love dat de band samen met producer Rick Rubin maakte en dat op 1 april uitkomt.

Kamasi Washington

Deze week bracht ook saxofonist Kamasi Washington een nieuwe single uit. In de show van Jimmy Fallon voerde hij The Garden Path live uit. Vreemd genoeg was dat de eerste keer dat hij te zien was in een late night show.

Lucky Fonz III

Na de vrolijke gekte van de single Toedeloe, komt Lucky Fonz III nu met een serieus nummer: Kwantumwetenschapper. Op poëtische wijze mijmert hij over onzekerheid, de dood en andere pittige onderwerpen. Een prachtig lied om stil van te worden.

The Linda Lindas

Met de single Growing Up bewijst de piepjonge punkband The Linda Lindas dat het geen eendagsvlieg is. En dat met een gemiddelde leeftijd van slechts 14 jaar!

De Toegift

De Toegift is een Nederlandstalige indieband uit Zeeland. Op fraaie wijze combineren ze poëzie met indierock en een vleugje jazz. De dromerige single Zo waren de dagen is een aangename eerste kennismaking met de band. Op 1 april brengt De Toegift hun eerste EP uit.

Calexico

Calexico deelt met ons deze week het mysterieuze El Mirador. Met deze nieuwe single blikt de band terug op de zware tijden tijdens de lockdown en hoe in zo’n periode muziek bruggen kan slaan tussen mensen.

Nieuwe albums

Animal Collective

Op Time Skiffs lijkt Animal Collective het evenwicht tussen experiment en melodie te hebben gevonden. Het is nog steeds typisch Animal Collective, maar tegelijkertijd ook behoorlijk toegankelijk.

Korn

De grote verrassing deze week komt van Korn. De nu metal-band overrompelde in 1994 met hun debuut en bracht daarna een paar sterke albums uit. Vervolgens was het nieuwe en opwindende er wel vanaf. Wat we af en toe hoorden van de band kon ons niet echt bekoren. Totdat deze week album nummer 14 uitkwam. Requiem is een typische Korn-plaat waarop de band opvallend fris en fel klinkt.

Los Bitchos

Zin in een feestje? Haal de muziek van Los Bitchos in huis. Dit viertal uit Londen maakt instrumentale gitaarpop met invloeden van over de hele wereld. Een beetje zoals Khruangbin. Alex Kapranos van Franz Ferdinand zorgde voor de productie van het album.