Fontaines D.C.: op zoek naar perfectie en roem

Fontaines D.C.

Met een derde album op komst zijn het spannende tijden voor de Ierse band Fontaines D.C.. Lukt het ze om door te breken naar een groter publiek? Tijdens hun concert in Utrecht bleek de drang er te zijn, maar de uitvoering was niet altijd perfect.

Het debuutalbum Dogrel uit 2019 sloeg in als een bom. Op de editie van Lowlands van dat jaar liet de band horen live fel en gedreven te klinken. Met A Hero’s Death uit 2020 begon Fontaines D.C. een zoektocht naar een nieuw en breder geluid. Dat pakte soms goed uit, maar soms ook wat minder. De puntigheid van Dogrel ontbrak. Eind april komt album nummer drie uit: Skinty Fia. De singles die tot op heden zijn uitgebracht zijn stuk voor stuk erg goed, maar ze sluiten wederom niet aan bij wat Dogrel zo geliefd maakte.

Sterke troef

De aftrap in een uitverkochte Ronda in Utrecht was sterk. Met A Hero’s Death legde Fontaines D.C. direct een sterke troef op tafel. Het publiek reageerde meteen wild enthousiast. De toon was gezet. Met drie albums op zak is er ook genoeg moois om een goede setlist mee te vullen. Toch merkte je dat het verschil tussen de albums ervoor zorgt dat het allemaal niet een vloeiend geheel was. Ook viel op dat de band probeert perfectionistisch te zijn, maar dat dat ten koste gaat van de de vaart in de show.

Klassiekers

Gelukkig was er ook veel goed en soms ook heel erg goed. Vooral de klassiekers van het eerste album zorgden voor een kolkende mensenmassa in de zaal en teksten die luidkeels werden meegeschreeuwd. Bijvoorbeeld Too Real en Boys in the Better Land aan het einde van de reguliere set en Big aan het begin van de toegift waren geweldig. Door echter af te sluiten met het onbekende (en veel minder felle) Nabokov zorgde dat ervoor dat het geen droomfinale was. Beter waren Nabokov en Big omgedraaid.

De singles van Skinty Fia sloegen overigens wel aan. Vooral I Love You en Jackie Down the Line hebben alle potentie om publieksfavorieten te worden. Het is echter te hopen dat het album nog 1 of 2 verrassingen kent. Je merkt aan alles dat Fontaines D.C. dolgraag de overstap maakt naar het grote publiek, maar daarvoor missen ze nog een echte hit.

Setlist

A Hero’s Death
Chequeless Reckless
Sha Sha Sha
A Lucid Dream
Jackie Down the Line
Television Screens
I Don’t Belong
You Said
Hurricane Laughter
Televised Mind
I Love You
Roy’s Tune
Skinty Fia
Too Real
Boys in the Better Land

Big
The Lotts
Nabokov