Muziektips voor het weekend (deel 93)

Earl Sweatshirt
Earl Sweatshirt. Foto: Ryosuke Tanzawa

2022 begint muzikaal al lekker op stoom te komen. Deze week verscheen er in ieder geval heel veel goede en interessante muziek. We delen graag met je wat ons muzikaal opviel. Geniet ervan!

Album van de week: Earl Sweatshirt

Anno 2022 lijkt 95% van alle hiphop op elkaar. Gelukkig zijn er ook types als Earl Sweatshirt die zich niets van trends aantrekken en hun eigen ding doen. SICK! duurt maar 24 minuten, maar staat desondanks zo vol met interessante zaken dat het album met gemak het hele weekend op repeat kan.

Stromae

Er zijn maar weinig artiesten die een nieuwe single en bijbehorende clip in première kunnen laten gaan in een uitzending van het journaal. Zanger Stromae had deze eer in het Franse achtuurjournaal. Dat komt niet alleen omdat hij een grote ster is, maar ook omdat hij een belangrijke boodschap heeft te vertellen.

In L’Enfer zingt hij over zijn depressie en de suïcidale gedachten die daaruit voortkwamen. Een onderwerp waar helaas nog steeds een groot taboe op heerst. Hopelijk helpt dit nummer om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken.

Muse

Ook Muse snijdt met hun nieuwe single een belangrijk onderwerp aan: pestgedrag. Veel mensen hebben er last van. Niet alleen op school, maar ook op het werk of online. In het nummer Won’t Stand Down roept Matt Bellamy op om er weerstand tegen te bieden met kracht, zelfvertrouwen en desnoods wat gedoseerde agressie. Die agressie is ook te horen in de muziek. De gitaren klinken zwaarder en donkerder dan ooit.

Fontaines D.C.

Deze week kondigde de Ierse band Fontaines D.C. een nieuw album aan. Skinty Fia komt uit op 22 april. Alles wat de band tot op heden uitbracht is ijzersterk en daar komt met deze nieuwe single geen verandering in. Integendeel.

Beachdog

Het Nederlandse antwoord op het succes van Turnstile heet Beachdog. Op 29 april komt hun titelloze debuut uit, maar vandaag delen ze al de eerste single: Dog.

Metronomy

Things will be fine, een mooie boodschap in deze nog steeds onzekere tijd. Positief blijven kijken naar de toekomst is echt de beste manier om deze pandemie uit te zitten.

Nieuwe albums

Bonobo

Onder de naam Bonobo maakt de Brit Simon Green heerlijke muziek die ergens zweeft tussen triphop en dance. En dus ook tussen huiskamer en dansvloer. Dat maakt het zeer aangenaam om naar te luisteren. Zeker tijdens een lange autorit. Want wie goed luistert, hoort hoe knap de nummers zijn opgebouwd en hoe ze stralen van positieve energie. Luister bijvoorbeeld maar naar Age of Phase, waar het net lijkt of Green Around the World van Daft Punk als sample heeft gebruikt.

FKA twigs

Het is soms lastig te ontdekken wat nu precies het verschil is tussen een album en een mixtape. CAPRISONGS van FKA twigs is dus een mixtape, een verzameling liedjes. Je hoort veel geniale vondsten, maar helaas ook zaken die beter geskipt hadden kunnen worden. Aan de eindstreep blijven we positief, want als FKA twigs goed is, dan is ze ook echt goed.

Cat Power

Op het album Covers deelt Cat Power eigen versies van favoriete liedjes. Ze trapt af met Bad Religion van Frank Ocean en eindigt met I’ll Be Seeing You, dat bekend is in een uitvoering door Billy Holiday.