Fleet Foxes tonen in Utrecht hun grote klasse

Fleet Foxes

Veel bands zijn momenteel op tournee om een album te promoten dat ze al een tijd geleden hebben uitgebracht. Zo ook Fleet Foxes die eindelijk Nederland konden aandoen met de nummers van hun recente album Shore.

Het was daarom ook alweer een tijd geleden dat we Fleet Foxes live in Nederland konden bewonderen, maar bij de eerste noten voelde het direct als het weerzien met een oude vriend. De laatste pakweg 15 jaar zagen we veel folkbands komen en gaan en veranderden veel van die bands in een karikatuur van zichzelf en het genre, maar niet Fleet Foxes. Daarvoor zijn de liedjes te goed, is de band te sterk en is vooral de stem van zanger Robin Pecknold te mooi.

Kippenvelmomenten

We moeten dan Fleet Foxes eerder indelen in een hokje met acts als Crosby, Stills, Nash & Young of zelfs Simon & Garfunkel, dan ze vergelijken met Mumford & Sons of The Lumineers. Er waren tijdens het concert genoeg momenten die dit dik onderstreepten. Met een dikke rode lijn. Dat leverde regelmatig kippenvelmomenten op. Bijvoorbeeld door de negenkoppige samenzang tijdens White Winter Hymnal. Of tijdens de prachtige cover van The Kiss van Judee Still, waarbij Pecknold zich liet begeleiden op de piano.

Opvallend was dat voorin de zaal het publiek behoorlijk jong was. Je zou Fleet Foxes makkelijk kunnen wegzetten als band voor oude mannen, maar niets was minder waar. Ook het nieuwe werk van Shore of bijvoorbeeld het nummer Phoenix, dat de band opnam met Big Red Machine, werden goed ontvangen. Bij dat laatste nummer nam bassist Christian Wargo overigens heel mooi de zangpartijen van Bon Iver over.

Debuutalbum

De meestal bijval blijft de band krijgen voor de nummers van het wonderschone titelloze debuutalbum. We noemden al White Winter Hymnal, maar we hoorden ook intens mooie uitvoeringen van bijvoorbeeld Ragged Wood, He Doesnt Know Why en natuurlijk Mykonos. Een paar keer was er ook ruimte voor Pecknold solo. Met alleen stem en akoestische gitaar weet hij met gemak de zaal aan zijn voeten te krijgen. Toch voegt de band ook zeker heel veel toe.

Vergeleken met de vorige tour die Nederland aandeed waren de Fleet Foxes live aangevuld met drie blazers, die ook regelmatig meededen in de koortjes. Interessant om te zien is dat bij elk nummer de meerstemmige zang steeds door een andere combinatie van bandleden bestaat. Fleet Foxes live zien is altijd een ervaring die bewijst hoe uitzonderlijk goed deze band is.

Setlist

Wading in Waist-High Water
Sunblind
Can I Believe You
Ragged Wood
Your Protector
He Doesn’t Know Why
Featherweight
Third of May/Ōdaigahara
White Winter Hymnal
Phoenix
Mearcstapa
Mykonos
Blue Spotted Tail
The Kiss
A Long Way Past the Past
Drops in the River
Blue Ridge Mountains
Grown Ocean

Toegift

Montezuma
Silver Dagger
I’m Not My Season
The Shrine/An Argument
Going-to-the-Sun Road
Helplessness Blues