Muziektips voor het weekend (deel 18)

Fontaines D.C.
Foto: Ellius Grace

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Fontaines D.C., Foals en Makaya McCraven.

Fontaines D.C.

We trappen af met een fantastisch nieuw album van de Ierse post-punk-band Fontaines D.C. Het debuut was al fenomenaal goed, maar bij het tweede album gaat de band nog verder de diepte, breedte en vooral duisternis in. Tijdens het luisteren moeten we regelmatig aan bands als Joy Division, Television en Gang of Four denken. Een aanrader dus.

Phoebe Bridgers

Met Punisher maakte Phoebe Bridgers een van de beste albums van dit jaar tot nu toe. I Know the End is de afsluiter van het album en we kunnen ons geen betere manier bedenken om een prachtalbum af te sluiten. Het nummer en de sfeer van de video passen perfect bij de rare tijden waarin we nu leven.

The Jaded Hearts Club

Een nieuwe supergroep is altijd interessant. The Jaded Hearts Club bestaat uit leden van Blur, Muse, Jet en The Last Shadow Puppets en is ooit begonnen als eenmalige coverband voor een verjaardagsfeestje. In dit tijd speelden ze voornamelijk Beatles-covers, maar inmiddels is de band een nieuwe weg ingeslagen.

Begin oktober komt er een album met 11 covers. Twee ervan zijn nu uitgebracht als voorproefje. Hierboven zie je de clip van Reach Out I’ll Be There (oorspronkelijk van The Four Tops). Er is ook een cover van We’ll Meet Again van Vera Lynn gezongen door Matt Bellamy van Muse (die in het andere nummer bas speelt)

Tony Hawk’s Pro Skater

Over een maandje komt er voor de PlayStation een opgepoetste versie uit van de games Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2. Wie zo’n 20 jaar geleden deze games gespeeld heeft, zal zich zeker nog de soundtrack herinneren. Wereldwijd maakten fans kennis met bands als Suicidal Tendencies, Dead Kennedy’s, Primus, Papa Roach en The High & Mighty.

Als voorproefje op de re-release heeft Spotify een lijst gemaakt met al deze nummers en ook een paar nieuwe nummers van bijvoorbeeld Skepta, FIDLAR en A Tribe Called Quest. Van ons had dat niet gehoeven. De originele soundtrack was genoeg, maar de lijst blijft heerlijk om lekker hard te draaien.

Nieuwe albums

Makaya McCraven

In navolging van het album Universal Beings brengt jazzdrummer Makaya McCraven de Universal Beings E&F Sides uit. 14 nummers die in dezelfde periode zijn opgenomen en ook de dezelfde heerlijke sfeer hebben. Avontuurlijke en hedendaagse jazz met geniale grooves en ritmes.

Foals

Van vrijwel iedere single die Foals uitbrengt, worden ook remixes gemaakt. Een aantal is verzameld op het album Collected Reworks Vol. 2 (deel 1 kwam eerder dit jaar uit en deel 3 volgt later deze zomer). Op de een of andere manier is de combinatie van de stem van Yannis Philippakis en moderne beats altijd een goede. Zeker als je bedenkt dat de keuze vaak op tegendraadse producers valt. Denk aan Jagwar Ma, Haxan Cloak en Surkin.

Mike Polizze

Gitarist Mike Polizze ken je wellicht van de band Purling Hiss. Op zijn solodebuut brengt hij de luisteraar heerlijk rustige akoestische nummers. Kurt Vile speelt ook mee op het album. Hij doet onder meer achtergrondzang, slidegitaar, harmonica en zelfs een stukje trompet!

Madeline Kenney

Madeline Kenney maakt heerlijk lome, indierock. Perfect voor zwoele zomeravonden. Fijn weekend!