Klaus Haapaniemi ontwerpt meubels en textiel voor Björk

Klaus Haapaniemi voor Björk

De beroemde Finse ontwerper Klaus Haapaniemi heeft voor het zomerhuis van Björk op IJsland een bank, een wandtapijt en een vloerkleed ontworpen. De collectie heet toepasselijk Black Lake.

Op het laatste album van Björk staat ook een lied dat Black Lake heet. Dit duistere nummer over pijn en verdriet heeft niets te maken met de collectie van Haapaniemi. Hij liet zich inspireren door Björk’s omschrijving van de natuur rondom haar zomerhuis en dan vooral de lavavelden. Deze donkere plekken hebben zich laten vertalen naar Black Lake.

Lavasteen, waterlelies en bladeren

Björk heeft persoonlijk de opdracht gegeven voor de ontwerpen en wil hiermee het IJslandse landschap (en haar eigen fantasieversie ervan) binnenshuis halen. Op een zwarte achtergrond zie je gekleurde lavasteen, waterlelies en bladeren. Natuur en fantasie zijn dus heel mooi versmolten. Iets wat Klaus Haapaniemi eerder deed voor het Finse Iittala. Vooral de serie Taika is daarvan een goed voorbeeld.

Het wandtapijt is gemaakt in een weverij in Bristol, het wollen tapijt komt uit Nederland en de bank is gemaakt in Finland door Fikari. Als je goed kijkt, zie je dat er in het hout allerlei figuren zijn geëtst. Voordat deze mooie items een plek krijgen in het huis van Björk, zijn ze eerst te zien in de conceptstore en galerie Lokal in Helsinki. Daar zijn ook mooie spullen met de Black Lake-print te koop, zoals wollen sjaals en fluwelen clutches. Via de website van Klaus Haapaniemi zijn ook de wollen sjaals en een behang met de print te koop.

Klaus Haapaniemi voor Björk

Klaus Haapaniemi voor Björk

Klaus Haapaniemi voor Björk

Klaus Haapaniemi voor Björk

Klaus Haapaniemi voor Björk

Klaus Haapaniemi voor Björk

Bron en foto’s: Lokal