Muziektips voor het weekend (deel 140)

Volgens onderzoeken is men deze week massaal overgestapt op het luisteren naar kerstliedjes. Zelf vinden we dat echt nog iets te vroeg. We doen dat liever alleen in de week voor kerst. Al zal er vast wel af en toe een kerstliedje op de redactie klinken de komende dagen. In deze editie van de muziektips is er nog weinig te merken van de aankomende feestdagen, maar dat wil niet zeggen dat we geen mooie muziek hebben om te delen.

Stromae

Zo staat bovenaan deze pagina een video van de sessie die Stromae opnam voor de Amerikaanse publieke omroep NPR. Vaste lezers van deze rubriek weten dat we groot fan zijn van de serie Tiny Desk Concert. Deze versie met Stromae is daarvan een mooi voorbeeld. Ook zonder de spectaculaire show van zijn reguliere optredens blijven zijn muziek en zijn performance grote indruk maken. Zeker omdat zijn band van te voren de opdracht kreeg alles live te spelen en geen presets te gebruiken. Ook de gastvocalen van het Yasna Voices NY Bulgarian Women’s Choir in L’enfer zijn heel bijzonder.

Alvvays

Voor de band Alvvays was videogame Stardew Valley een grote inspiratiebron tijdens het creëren van het album Blue Rev. Een logische vervolgstap is een samenwerking tussen Alvvays en game-ontwikkelaar ConcernedApe (echte naam: Eric Barone). Na een eerste contact via e-mail besloot Barone een videoclip te maken bij het nummer Many Mirrors.

Kink Mixties

Een van onze favoriete afspeellijsten is Kink Mixties van Maartje Jansma. In de nieuwste editie blikt ze terug op muziekjaar 2022 met favoriete tracks, mooie reissues, covers en muzikanten die ons ontvielen dit jaar.

San Holo

Met regelmaat nodigt het Mauritshuis een artiest uit om een nummer te maken bij een van de kunstwerken in het museum. San Holo loet zich inspireren door een van de beroemdste werken uit de collectie: Het puttertje van Carel Fabritius uit 1654.