Muziektips voor het weekend (deel 162)

Sleep Token
Sleep Token

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Sleep Token

Al jaren vragen liefhebbers zich af wie er nu achter de band Sleep Token zitten. De bandleden hullen zich namelijk in maskers en laten niks los over een identiteit. Dat de band meer dan een gimmick is bewijzen ze met hun ijzersterke album Take Me Back to Eden waarin ze behoorlijk de breedte en diepte in durven te gaan. Het ene moment klinkt Sleep Token woest en gevaarlijk, maar op andere moment juist heel ingetogen. Ook komen er flink wat invloeden uit de hedendaagse popmuziek. Dit alles zonder dat de band maar ook iets aan ‘coolness’ verliest.

King Krule

King Krule heeft grootste plannen voor de komende maanden: er komt een nieuw album en een uitgebreide tournee. Val al die drukte is nog niets te merken in de video van If Only It Was Warmth waarin de Britse zanger een reis maakt in het gezelschap van een cactus.

Dudu Tassa & Jonny Greenwood

Wij volgen met grote interesse het project van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood met de Israëlische muzikant Dudu Tassa. Samen slaan ze bruggen tussen verschillende culturen in het Midden-Oosten door muzikanten samen te laten werken. Dit keer is dat onder andere de Palestijnse zangeres Nour Freiteikh die een mooie versie van het oude Libanese liedje Taq ou-Dub laat horen.

Keep Dancing Inc

De Franse band Keep Dancing Inc brengt heerlijk dansbare indierock waar de zon vanzelf van gaat schijnen.

ANOHNI and the Johnsons

Eerder deze week schreven we over een expositie van ANOHNI in Huis Willet-Holthuysen, maar er is ook muzikaal nieuws. Het mooie daarvan is dat de band The Johnsons weer actief is. In de nieuwe single horen we een geluid dat vergelijkbaar is met de eerdere album van Antony and the Johnsons.

King Gizzard & the Lizard Wizard

King Gizzard gaat maar door met in hoog tempo nieuwe muziek uit te brengen. Het meest verbazingwekkende hierbij is dat al die muziek ook nog eens van hoge kwaliteit is. Luister maar naar de nieuwe single Gila Monster waarin de Australische band stevig aan het rocken is. Een andere trend bij de band zijn de lange albumtitels. Zo gaat de nieuwe plaat luisteren naar de naam PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation.

Ryuichi Sakamoto

Componist Ryuichi Sakamoto voerde al lange tijd het gevecht tegen twee soorten kanker. In de laatste maanden, waarin hij wist dat hij niet lang meer te leven had werkte hij niet alleen aan zijn laatste album, maar maakte hij ook een afspeellijst met muziek die op zijn begrafenis gespeeld moest worden. Troostrijke muziek voor sombere momenten.

Nieuwe albums

bar italia

De naam bar italia zingt al een tijdje rond al grote belofte in de indie-scene. Nu is er eindelijk een echt debuutalbum en die stelt zeker niet teleur. Hierbij staan invloeden uit de jaren 90 centraal. Wie een nostalgische voorliefde heeft uit deze periode uit de muziekgeschiedenis zit dus goed bij bar italia. De bandnaam is overigens afgeleid van een nummer van Pulp.

Paul Simon

Hij kondigde zijn muzikale pensioen al flink wat jaren geleden aan, toch heeft Paul Simon nieuwe muziek opgenomen. Het album bestaat uit 7 liedjes die door de legendarische zanger samen zijn gebracht tot één track. Shuffelen is dus niet mogelijk. Ondanks dat de stem van Simon breekbaar is gaan klinken is het een intiem en spiritueel album geworden.