ANOHNI exposeert in Huis Willet-Holthuysen

ANOHNI
Arrow © ANOHNI

Tijdens het Holland Festival is ANOHNI de associate artist van het festival. Deze samenwerking bestaat onder andere uit de multimediale tentoonstelling She Who Saw Beautiful Things in Huis Willet-Holthuysen.

In deze tentoonstelling staat de band tussen ANOHNI en Dr. Julia Yasuda centraal. Yasuda was een van de oprichters van The Johnsons, de band waarmee ANOHNI muzikaal doorbrak bij het grote publiek. Ook voor Erika Yasuda, de inmiddels overleden echtgenote van Julia, is er aandacht. In Huis Willet-Holthuysen zijn nooit eerder tentoongestelde foto’s van haar te zien. Erika is ook degene die de meeste foto’s van Julia heeft gemaakt. Aan de portretten voegt ANOHNI eigen werk als foto’s, gezeefdrukte stoffen, surrealistische objecten en schilderkunst toe.

ANOHNI: ‘Ik hou van het concept ‘animisme’ – dat alles leeft, in een voortdurend proces van transformatie – en dat alle materialiteit doordrongen is van een zekere aanwezigheid, zelfs een gevoel van herinnering dat we misschien niet helemaal begrijpen. Ik werk met sluiers als een metafoor voor verschillende lagen van tijd die tegelijkertijd bestaan. Soms stel ik me de kakafonie voor van huidige momenten die een tijdlijn bevolken, als ze allemaal tegelijk hun vitaliteit zouden kunnen uitdrukken.’

ANOHNI keert met deze expositie terug naar Amsterdam, waar ze als als kind eind jaren zeventig woonde. Zij woonde toen in de Gerrit van der Veenstraat, waar zich, zo ontdekte ze later, tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de inlichtingendienst van de Duitse bezetter bevond. Dit gegeven inspireerde haar om een ode te willen brengen aan mensen die door de eeuwen heen gemarginaliseerd en vervolgd zijn – niet alleen vanwege hun afkomst of geloof, maar ook vanwege hun gender of seksuele voorkeur.

She Who Saw Beautiful Things is te zien van 4 juni tot 29 oktober 2023. Bij de expositie is ook een exclusief boek verkrijgbaar. Op de website van het Holland Festival kun je bekijken bij welke programmaonderdelen ANOHNI verder betrokken is.

She Who Saw Beautiful Things © Erika Yasuda (1979-1983)
She Who Saw Beautiful Things © Erika Yasuda (1979-1983)
She Who Saw Beautiful Things - My Final Moments (Kabuki) © ANOHNI
She Who Saw Beautiful Things – My Final Moments (Kabuki) © ANOHNI
Julia with Rose N.D. © Erika Yasuda (1979-1984)
Julia with Rose N.D. © Erika Yasuda (1979-1984)
Huis Willet-Holthuysen © Monique Vermeulen
Huis Willet-Holthuysen © Monique Vermeulen