Muziektips voor het weekend deel 182

Sufjan Stevens
Foto: courtesy of Sufjan Stevens

Welkom bij een nieuwe editie van de muziektips voor het weekend. Dit keer even op zaterdag in plaats van vrijdag. Dat kwam even beter uit. We waren vrijdag de hele dag in het mooie Brussel om galeries te bezoeken. Deze week hebben we weer mooie muziek gevonden die we graag met je delen.

Album van de week: Sufjan Stevens

Het album dat we deze week willen uitlichten is een onontkoombare keuze. Sufjan Stevens is al jaren een vaste waarde als het aankomt op het maken van prachtige muziek. Desondanks vraag je je af of een nieuw album wederom het hoge niveau van zijn voorgangers kan halen. In het geval van Javelin kunnen we spreken van op zijn minst een evenaring van het beste werk aan het rijke oeuvre van Stevens.

Alles wat we horen op Javelin is van een intense schoonheid. De muziek is mooi gelaagd met veel ruimte voor een koor van vrouwenstemmen en de kenmerkende gitaar en fluit. De ondersteunende ritmes zijn vaak ietwat tegendraads, wat voor een fraaie spanningsboog zorgt. Tekstueel is Javelin poëzie van het hoogte niveau. Rode draad op het album is het overlijden van de partner van Sufjan Stevens: Evans Richardson. Het duistere onderwerp is echt heel mooi in woorden omgezet. Wonderschone, troostende muziek.

ANOHNI and the Johnsons

Scapegoat is ons favoriete nummer van het album van ANOHNI and the Johnsons. Sinds deze week is er een video bij het nummer. De clip is gemaakt door door ANOHNI’s zus Sara Hegarty. Zij weet heel mooi de tekst van het nummer aan te vullen met beelden, waardoor de sterke boodschap over vrouwenrechten heel mooi overkomt.

Jorja Smith

Ter promotie van het recent verschenen en het zeer sterke album Falling Or Flying is de Britse zangeres Jorja Smith op promotour langs radiozenders. Bij BBC Radio 1 vroegen ze haar een cover te doen en daar is As It Was van Harry Styles geworden. Een nummer dat we al heel vaak hebben gehoord, maar in deze uitvoering toch weer erg goed klinkt.

boygenius

We krijgen geen genoeg van de prachtige muziek van boygenius. Kijk een luister maar naar deze intieme uitvoering van Cool About It in het programma van Stephen Colbert.

blink-182

De nieuwe video van blink-182 is een mooi eerbetoon aan The Ramones

Ana Tijoux

Ana Tijoux is een grote naam in Latijns-Amerika en Zuid-Amerika. De in het Franse Lille geboren Chileense brak door als MC van de razend populaire rapgroep Makiza. Later ging ze ook solo muziek uitbrengen. Het laatste dat ze uitbracht stamt uit 2014. Sindsdien wachten fans op nieuwe muziek. Die is er nu in de vorm van de single Tania, een eerbetoon aan haar overleden zus.

Mac DeMarco & Ryan Paris

Wij kunnen het eigenwijze gedrag van Mac DeMarco enorm waarderen. Nu komt hij plots met een samenwerking met de Italiaanse zanger Ryan Paris. Je kent hem vast nog wel van zijn hit Dolce Vita uit 1983. Dat blijkt dus een van de favoriete liedjes van Mac DeMarco te zijn.

Nieuwe albums

Earl Sweatshirt & The Alchemist

Dit album was eerder al uitgebracht als NFT en onder een andere naam op YouTube. Gelukkig volgde deze week een release via de streamingdiensten. Je hoort heel mooi hoe rapper en producer evenveel ruimte krijgen. Niet alleen de raps en de beats spelen een grote rol op VOIR DIRE maar ook de vele gesproken samples. Op de streaming-versie zijn ook drie nieuwe nummers te horen, waaronder twee met Vince Staples.

Svalbard

Het is soms lastig om een label te plakken op een metal-album. Neem nu bijvoorbeeld Svalbard. In omschrijvingen komen we termen tegen als post-metal en blackgaze. Wat we wel weten is dat het nieuwe album een sterke en donkere plaat is over persoonlijke, duistere onderwerpen. Soms klinkt de band heerlijk bruut, maar ze durven ook gas terug te nemen. Bijvoorbeeld in Pillar in the Sand hoor je een dat zangeres/gitarist Serena Cherry meer kan dan grunten.

Mutual Benefit

Onder de naam Mutual Benefit maakt de Amerikaan Jordan Lee intieme en vaak complexe lo-fi indie-folk. Muziek die op zijn mooist is als je er geconcentreerd naar luistert.