Muziektips voor het weekend (deel 166)

Sigur Rós
Sigur Rós. Foto: Tim Dunk

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende zonnige weekend. Wij gaan niet alleen dit weekend genieten van alle mooie muziek die er is uitgekomen, maar we bezoeken zaterdagavond ook een concert van de band die deze week het Album van de week heeft gemaakt.

Album van de week: Sigur Rós

Attá is acht in het IJslands. Een toepasselijke naam voor het achtste studioalbum van de IJslandse band Sigur Rós. Jarenlang dachten de fans dat de band min of meer gestopt was. In 2013 stapte Kjartan Sveinsson uit de band, waarna een lange stilte volgde. Er kwamen wel wat tussendoortjes, maar echt nieuw studiowerk bleef uit. In 2022 was er plots weer een tour, waarin de band liet horen in bloedvorm te zijn. En een paar maanden geleden volgde het nieuws dat er een kleine tour zou komen met een klassiek orkest en dat rond die tijd er ook nieuwe muziek zou verschijnen. Rond die tijd is dus 16 juni geworden, een dag voor het optreden in het Amsterdamse Concertgebouw.

Het nieuwe album is weer een prachtig nieuw hoofdstuk voor Sigur Rós geworden. Waar ze in 2013 afsloten met het stevige klinkende Kveikur is er nu juist sprake van het tegenovergestelde. De eerder deze week verschenen single Blóðberg was een mooie voorbode van wat Attá verder heeft te bieden. De orkestleden van het London Contemporary Orchestra voegen een bijzonder mooie laag toe aan de muziek, die zowel sterk als kwetsbaar klinkt. Sigur Rós lijkt weer te tappen uit het vaatje dat ze ook gebruikten voor de albums Ágætis Byrjun, ( ) en Takk…. Het klinkt allemaal weids en toch sober, net als (cliché) de natuur op IJsland. Attá laat weer horen wat voor indrukwekkende band Sigur Rós is.

Arlo Parks

We zijn dol op sessies bij radiostations waar artiesten nummers van andere muzikanten spelen. Wat voor mooie dingen dat op kan leveren zie je in de video hierboven. Alleskunner Arlo Parks durft zich te wagen aan een nummer van de ongrijpbare Jai Paul.

Christine & The Queens

Nog een video uit de categorie: artiesten doen een bijzondere cover. Christine & The Queens laat een intieme versie horen van Again van Lenny Kravitz. Een bijzondere keuze voor een liedje dat we al een beetje vergeten waren, maar nog steeds heel erg mooi blijkt te zijn.

Wham!

Wham! is veel meer dan wat sommigen denigrerend omschrijven als een guilty pleasure. De band maakte uitstekende en aanstekelijke popmuziek die we nu nog steeds kunnen waarderen. Daarom kijken we ook erg uit naar de documentaire over Wham! die vanaf 5 juli op Netflix te zien zal zijn.

Vagabon

De rouw om de dood van een goede vriend heeft Vagabon voor een deel kunnen verwerken door nieuwe muziek te schrijven. Vervolgens is er samen met producer Rostam Batmanglij muziek opgenomen. Op 15 september komt het album Sorry I Haven’t Called uit, waarvan Sorry I Haven’t Called de nieuwe single is.

ANOHNI and the Johnsons

ANOHNI lijkt teruggekeerd te zijn naar het geluid van het doorbraakalbum I Am A Bird Now. Prachtig ingetogen muziek met klassieke invloeden. Sliver of Ice is een eerbetoon aan de vriendschap tussen ANOHNI en Lou Reed.

Nieuwe albums

King Gizzard & the Lizard Wizard

Er zijn maar weinig bands zo productief als King Gizzard. Je raakt als fan of liefhebber snel de draad kwijt en dat is jammer want eigenlijk is alles wat de band uitbrengt goed. Zie je door de bomen het bos niet meer dan is hier het nieuwe album met de tongbrekende titel PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation.

Op dit album horen we de band in hun puurste vorm. De basis is brute trashmetal met veel ruimte voor humor en gekte. Je hoort dat dit de muziek is die de band het allerliefst hoort en maakt. Puur genieten.

Queens of the Stone Age

Nog een legendarische rockband die laat horen waarom ze tot de top van het genre behoren. Josh Homme kreeg persoonlijk heel wat te verstouwen (een scheiding, kanker en de dood van goede vriend Mark Lanegan). Dit zorgt voor veel boosheid en agressie en dat komt de muziek zeker ten goede.

Killer Mike

Er is meer dan Run the Jewels. Ook solo is Killer Mike een genot om naar te luisteren. Samen met flink wat muzikale vrienden vuurt hij zijn teksten op je af. Hierbij heeft hij, in tegenstelling tot het gros van de rappers, ook echt wat te vertellen.