Muziektips voor het weekend (deel 164)

Foo Fighters
Foo Fighters. Foto: Danny Clinch

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Foo Fighters

Dave Grohl kreeg het afgelopen tijd flink te verduren. Het plotselinge verlies van Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins en het overlijden van zijn moeder hakten er stevig in. Voor Grohl zat een deel van het rouwproces in het schrijven van nieuwe muziek en daar vervolgens de studio mee induiken. Het eindresultaat is vanaf vandaag te beluisteren.

But Here We Are laat een band horen die rouw om heeft weten te zetten in energie. Het album is een van de betere in het rijke oeuvre van de band. Het klinkt natuurlijk enorm wrang, maar het wegvallen van Hawkins laat ons horen wat voor geweldige drummer Dave Grohl is. Tijdens de opnamen had de band nog geen nieuwe drummer, dus nam de frontman deze plek in.

Tekstueel is het natuurlijk behoorlijk emotioneel. Grohl weet zijn heftige emoties heel mooi te vertalen naar fraaie teksten die troost zullen bieden aan veel fans, die wellicht zelf worstelen met nare situaties. En op muzikaal gebied lijkt het dat er meer focus is dan ooit. De band durft grootste gebaren te combineren met intieme inkijkjes. Het 10 minuten durende nummer The Teacher heeft het bijvoorbeeld allemaal te bieden. Wat een veerkracht heeft deze band.

Pip Blom

Voor hun nieuwe single heeft Pip Blom niemand minder dan Alex Kapranos weten te strikken. Wat een heerlijk nummer is het geworden.

Be Your Own Pet

Een kleine 20 jaar geleden was de rockband Be Your Own Pet een van de grote beloftes. Ze brachten muziek uit op het label van Thurston Moore en gaven wilde liveshows. In 2008 stopte de band en dachten we dat we nooit meer iets van BYOP zouden horen, maar niets is minder waar. De band is terug met nieuwe muziek.

Baby Keem & Kendrick Lamar

De neven Baby Keem en Kandrick Lamar verrassen ons deze week met een samenwerking. In The Hillbillies hoor je een sample van Bon Iver’s PDLIF, waar op zijn beurt weer een sample van het nummer Visit Croatia van Alabaster dePlume in zit. Wie goed oplet bij het kijken van de clip ziet ook nog even Tyler, The Creator in beeld verschijnen.

Nieuwe albums

Bob Dylan

Als je zo veel mooie liedjes op je naam hebt staan, dan is het zonde om daar niet af en toe wat nieuws mee te doen. Zodoende dook Bob Dylan de studio in met een aantal geweldige muzikanten om een paar oude nummers in een nieuw jasje te steken. Shadow Kingdom was eerder al te luisteren en bekijken als stream. Nu is er de officiële release op de streamingdiensten.

Jake Shears

Als geen ander weet Jake Shears dat een muzikale carrière niet alleen hoge toppen, maar ook diepe dalen kent. Met de Scissor Sisters scoorde hij een paar gigantische hits, maar na een paar albums leek de band plots momentum te verliezen. Ook solo lukte het niet om de weg naar de top terug te vinden. Je kunt je ook afvragen of dat ook echt nodig is.

Op Last Man Dancing doet Shears gewoon waar hij goed in is. Aanstekelijke muziek maken die regelmatig lekker bombastisch klinkt, maar die vooral uitnodigt tot dansen met een grote glimlach op je gezicht. Het nummer Voices waarbij Kylie Minogue te gast is zou wat ons betreft gewoon een hit moeten worden en dan hebben we het allerbeste nummer nog niet gehad. Dat is het door Boys Noize geproduceerde Radio Eyes.