Muziektips voor het weekend (deel 117)

muziek luisteren

Hoe was jouw week? Wij hadden muzikaal een heerlijke week, omdat we dagen aan het nagenieten waren van het concert van Big Thief afgelopen maandag. Daarnaast werkten we aan een eigen Spotify-afspeellijst. Deze willen we graag met je delen.

Mixed Grill tipt!

Onze splinternieuwe playlist heet Mixed Grill tipt en staat bomvol muzikale tips. Soms is er een overlap met wat we in onze wekelijkse rubriek noemen, maar soms ook niet. De meeste tracks in de lijst zijn nieuw of behoorlijk recent, maar af en toe zullen we er ook wat oudere nummers in stoppen. Dat kan iets bekends zijn of iets obscuurs. Het zou mooi zijn als je de lijst zou volgen via Spotify. Als het je bevalt, deel het dan ook zeker met je muzikale vrienden. We proberen de lijst minstens 1 keer per week te verversen of aan te vullen. We streven ernaar om de lijst tussen de 2 en 3 uur lang te maken. Zet Mixed Grill tipt gerust op shuffle. Dat vinden we niet erg.

Dungen

De psychedelische rockband Dungen heeft een nieuw album aangekondigd. Hun eerste sinds 2017. Nattens Sista Strimma Ljus is de eerste single van het album en laat horen dat de band de experimentele lijn uit 2017 heeft doorgetrokken. Wij zijn vooral fan van het heerlijke gitaargeluid van de band.

Lavender Country

In 1973 was Lavender Country de eerste countryband die open en eerlijk over de homoseksualiteit van de bandleden zong. Alleen gitarist Robert Hammerstrom was hetero. In de loop der jaren is vooral het nummer I Can’t Shake the Stranger Out of You en geliefd anthem geworden. In 2019 kwam er eindelijk een tweede album van de band en daarvan is eerder dit jaar een re-issue uitgebracht. Een van de nummers daarop is een nieuwe versie van I Can’t Shake the Stranger Out of You. Daarbij is nu een videoclip gemaakt.

Kendrick Lamar

https://youtu.be/ULPaG0cfw60

Vorig weekend hebben we erg genoten van Glastonbury op de BBC. Met als ijzersterke afsluiter Kendrick Lamar. Mocht je geen idee hebben hoe spectaculair dat was dan moet je maar even kijken en luisteren naar Humble.

Nieuwe albums

Paolo Nutini

Met zijn album Caustic Love en de single Iron Sky maakte Paolo Nutini in 2014 grote indruk. Het leek even de grote finale van zijn carrière, want het bleef vervolgens lang stil. Tot er plots dit jaar weer nieuw werk opdook. Nu is er een album en die voldoet aan alle verwachtingen van de fans. Last Night In Bittersweet is een intens en doordacht album geworden waarop Nutini de soul van Caustic Love voor een deel subtiel heeft ingeruild voor klassieke rock.

Gwenno

De carrière van Gwenno Saunders is best indrukwekkend te noemen. Zo was ze ooit een van de dansers bij Lord of the Dance, speelde ze in een Welshe soap en was ze lid van The Pipettes. Solo richt ze zich vooral op haar grootste passie naast muziek: taal. Ze spreekt vloeiend Welsh en Cornisch. In die laatste taal zingt ze op haar nieuwe album Tresor. De liedjes zijn net zo indrukwekkend en mysterieus als het landschap van Cornwall.

Momma

Al een paar jaar zien platenlabels en insiders uit de muziekindustrie de band Momma als een groot talent voor de toekomst. Met hun album Household Name lijken ze die stap ook echt te gaan zetten. Naar eigen zeggen liet de band zich vooral inspireren door Nevermind van Nirvana, maar wij horen ook invloeden van The Breeders. Kortom: een geluid dat anno 2022 weer helemaal populair is.