Muziektips voor het weekend (deel 19)

album van de week

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Sticks, Bon Iver en The Microphones.

Sticks

Hiphop floreert in Nederland als nooit tevoren. Er is veel nieuw talent, maar ook de oude garde laat deze week van zich horen. Degene die met kop en schouders boven de rest uitsteekt is Sticks. Bekend van vele projecten en legendarische tracks. Op het album STICKmatic laat Sticks horen dat hij qua onderwerpen, taalvondsten én flows nog steeds bij de top hoort.

De beats klinken lekker tijdloos, maar de gasten op het album (Mula B, Winne, S10, Zwangere Guy, Lijpe, Hef) zorgen dat het album ook helemaal van deze tijd is. En natuurlijk komt Rico ook even langs.

Bon Iver

AUTC staat voor Ate Up All Their Cake. Met dit nummer vraagt Bon Iver aandacht voor belangrijke zaken als vrouwenrechten, racisme en kapitalisme. Volgens de zanger zou iedereen een waardig, eerlijk en vrij leven moeten kunnen leiden. In de omschrijving van de YouTube-video staan goede doelen die goed werk verrichten, maar je kunt ook altijd voor een lokaal initiatief kiezen. In het achtergrondkoortje hoor je trouwens Bruce Springsteen.

Flatbush Zombies

James Blake is niet alleen een geniale zanger en muzikant, maar hij kan ook heerlijke hiphop-tracks produceren. Bijvoorbeeld het nummer Afterlife van Flatbush Zombies. De bijbehorende video is ook zeer de moeite waard. De beelden zelf zijn best clichématig, maar de manier waarop regisseur Arnaud Bresson ze laat zien, is dat absoluut niet.

Door gebruik te maken van de allernieuwste technieken op het gebied van beeldbewerking lijkt het alsof de video is geschoten met een röntgencamera. Dat is niet het geval. Er zou dan veel te veel straling vrijkomen. Alles is digitaal bewerkt, maar het eindresultaat oogt indrukwekkend.

The Streets & IDLES

Mike Skinner is met The Streets bezig met een serieuze comeback. None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive is een lekker tegendraadse track met een hobbelende beat, slimme raps en een heerlijke gastrol voor Joe Talbot van punkband IDLES. Zodra Joe begint te zingen/rappen vervagen spontaan alle muzikale hokjes.

Nieuwe albums

Faberyayo

Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig komt deze week met een soloalbum. Bijzonder aan de plaat is dat hij deze samen maakte met producer Bas Bron en dat er belangrijke rollen zijn voor artiesten van Yayo’s eigen label Burning Fik: Abel en Gotu Jim.

The Microphones

Voor het eerst sinds 2003 is er nieuw werk van The Microphones. Phil Elverum maakte de laatste jaren vooral muziek onder de naam Mount Eerie, maar kiest nu voor een oudere naam. Het album bestaat uit 1 track die 3 kwartier duurt. Iets om eens goed voor te gaan zitten.

Duval Timothy

De muziek van Duval Timothy laat zich lastig in een hokje plaatsen, maar je moet denk aan lome jazz, samples en piano. Twin Shadow speelt in een van de nummers gitaar en ook kunstenaar Ellsworth Kelly is in gesampelde vorm te horen op het album Help.

Duma

Wil je dit weekend je muzikale grenzen verleggen, dan kun je niet om Duma heen. Deze band bestaat uit het duo Sam Karugu en Martin Khanja en maakt een digitale variant op grindcore. Duistere beats, vage grunts en Afrikaanse invloeden vormen de boventoon op dit album dat in Kerala, Oeganda is opgenomen.