Dit werk van Nick Cave gaat over kitsch, racisme en geweld

Nick Cave - Until

Bestaat racisme ook in de hemel? Kunstenaar Nick Cave stelt deze vraag centraal bij zijn nieuwste werk in het Massachusetts Museum of Contemporary Art (MASS MoCA).

Even voor de duidelijkheid. Je hebt Nick Cave de kunstenaar en Nick Cave de muzikant. Dat zijn twee verschillende personen. In dit geval gaat het dus om de eerste. Hij mocht aan de slag in Building 5, een expositieruimte zo groot als een voetbalveld, in het MASS MoCA. Dat is Until geworden, een installatie die bestaat uit honderdduizenden onderdelen.

Gele trappen

Een groot deel van Until bestaat uit tuindecoratie en dan vooral van die glimmende spiralen of cirkels die bewegen door de wind. Ook zijn er kroonluchters en tienduizenden losse kristallen druppels die je normaal in deze lampen ziet. Via een aantal gele trappen kun je aan de binnenkant van de enorme glimmende wolken kijken. Daar zie je allerlei beelden die mensen in hun tuin zetten: van dieren tot een honkbalspeler met een blackface. Ook zie je dat overal afbeeldingen van wapens zijn te vinden. Ook dat plaatsen sommige Amerikanen als decoratie in hun tuin.

Op dat moment komt het besef dat hier meer te zien is dan glimmende kitsch. Nick Cave speelt op serieuze wijze met actuele thema’s als racisme en geweld. Door zichzelf de vraag te stellen of racisme ook in de hemel voorkomt, kwam hij op het idee voor Until.

Schuldig of onschuldig?

De naam Until komt voort uit een belangrijke zin die een rol speelt in het grijze gebied tussen goed en kwaad: ‘innocent until proven guilty’. In het hedendaagse Amerika is namelijk steeds vaker het tegenovergestelde het geval: ‘guilty until proven innocent’. Moderne communicatiemiddelen zorgen er steeds vaker voor dat onschuldigen razendsnel aan de schandpaal worden genageld. Er is geen tijd meer voor reflectie, laat staan voor hoor en wederhoor.

Om de thema’s van het kunstwerk verder uit te diepen heeft Nick Cave ook een aantal lokale en nationale kunstenaars uitgenodigd, die een interactie aangaan met Until. Zo zijn er regelmatig lezingen, dansvoorstellingen en optredens in Building 5. Until is daar te zien tot en met 28 april. Daarna zal het te zien zijn in onder andere Sydney en Bentonville, Arkansas.

The New York Times had onlangs een interview met Nick Cave over Until en de thema’s die hierin aan bod komen.

Nick Cave - Until

Nick Cave - Until

Nick Cave - Until

Nick Cave - Until

Nick Cave - Until

Nick Cave - Until

Nick Cave - Until

Foto’s: Nick Cave & MASS MoCA