Nick Cave combineert Afrikaanse en Amerikaanse kunst

Nick Cave in Dakar
Alle afbeeldingen © Nick Cave. Foto’s: Michael JN Bowles

Art in Embassies is een geweldig programma waarbij kunstenaars alle Amerikaanse ambassades over de hele wereld van unieke kunst voorzien. In de Senegalese hoofdstad Dakar mocht kunstenaar Nick Cave aan de slag.

De uit Chicago afkomstige Nick Cave (niet te verwarren met de zanger) maakte een gigantische sculptuur aan de muur van bijna 8 meter hoog en 6 meter breed. Door de afmetingen is het moeilijk om het kunstwerk in een hokje te stoppen. Sommige mensen spreken van een sculptuur en anderen van een wandtapijt of bas-reliëf.

Brug

Het werk bestaat uit een vlechtwerk van kralen en draden, waarmee Cave op geheel eigen wijze een brug slaat tussen kunsttradities in de Verenigde Staten en Senegal. In een interview zegt de kunstenaar zelf dat het werk als taak heeft om mensen samen te brengen. Het interview kun je bekijken in de video onder deze tekst.

De basis voor het werk is gelegd in Chicago, waar Nick Cave een eerste opzet maakte. Vervolgens is hij in gesprek gegaan met Senegalese kunstenaars en studenten. Na de gesprekken zijn de lokale kunstenaars Seni M’Baye, Loman Pawlitschek en Daouda N’Diaye gevraagd om een bijdrage te leveren. Het duurde in totaal 3 maanden om het ruim 200 kilo wegende kunstwerk te maken.

Virginia Shore en Robert Soppelsa waren namens Art in Embassies de curatoren van het project in Dakar. Het programma heeft ervoor gezorgd dat er op 200 locaties in 189 landen kunst is te bewonderen waaraan Amerikaanse en lokale kunstenaars samen hebben gewerkt.

Nick Cave in Dakar

Nick Cave in Dakar

Nick Cave in Dakar

Nick Cave in Dakar

Nick Cave in Dakar

Nick Cave in Dakar