Muziektips voor het weekend (deel 199)

Kali Malone
Kali Malone. Foto: Estelle Hanania

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify. Wij hebben trouwens deze week ook muzikaal genoten van het optreden van Yasiin Bey in Paradiso en de ABBA-tentoonstelling in Waterloo.

Album van de week: Kali Malone

Wie durft te kijken buiten de gebaande paden van de hedendaagse pop- en rockmuziek komt bijvoorbeeld terecht bij componist Kali Malone. Zij is vooral bekend vanwege de dromerige drones die zijn op het orgel weet te maken. Op haar nieuwe album All Life Long laat ze dat op prachtige wijze horen, maar ze opent de plaat eerst met een stuk waarin vocalen centraal staan. De muziek doet religieus aan, zonder dat het daadwerkelijk over een religie gaat. Later volgen ook stukken voor koperblazers en een ander vocaal stuk. De rustige, repeterende composities bieden troost en ontspanning, maar er gaat ook dreiging van uit. Niet vreemd als je bedenkt dat Kali Malone vorig jaar getrouwd is met Stephen O’Malley van Sunn O))).

The Grammy Awards

Afgelopen week was in de VS de jaarlijkse uitreiking van de The Grammy Awards. Veel van die muziekprijzen gaan naar voor de hand liggende artiesten en voorzichtige keuzes, maar we genieten wel van de vele muzikale optredens tijdens de show. Natuurlijk ligt de focus op de hedendaagse popmuziek, maar het zijn vaak de ‘oudjes’ die de show stelen. Dit keer waren dat Tracy Chapman (natuurlijk samen met Luke Combs) en de nog legendarischere Joni Mitchell. Helaas doet men erg moeilijk over de rechten van deze twee video’s. Maar wie goed zoekt op X of YouTube moet ze zeker kunnen vinden. Meer dan de moeite waard!

Beth Gibbons

Een van de mooiste nieuwtjes deze week was de nieuwe single van Beth Gibbons, die je natuurlijk kent van Portishead. Op 17 mei verschijnt het album Lives Outgrown en op 5 juni treedt ze op in Utrecht. De video bij het nummer Floating on a Moment is gemaakt door kunstenaar Tony Oursler.

Maggie Rogers

Het was ook een goede week voor de liefhebbers van vrouwelijke countrysterren. Zo kwam bijvoorbeeld Maggie Rogers met een mooie nieuwe single en de aankondiging van een nieuw album (releasedatum: 12 mei). Beiden luisteren naar de titel Don’t Forget Me.

Kacey Musgraves

De andere dame is Kacey Musgraves, die eerder dit jaar al een mooie versie van Bob Marley’s Three Little Birds liet horen. Ook zij komt met de aankondiging van een nieuw album (Deeper Well, 15 maart) en een bijbehorende single met dezelfde titel.

Les Savy Fav

Terug van lang weggeweest: punkband Les Savy Fav. Legendary Tippers klinkt ouderwets lekker en de video is een grappige knipoog naar Bob Dylan.

Yard Act

Yard Act blijft maar strooien met goede singles. Dit keer doen ze het samen met singer/songwriter Katy J Pearson.

Zach Bryan

Lekker veel country deze week. Na de twee eerder genoemde dames hebben we ook een nieuwe single van Zach Bryan met een mooie rol voor Matthew McConaughey in de videoclip.

Nieuwe albums

Brittany Howard

Op haar tweede solo-album laat Brittany Howard langzaam maar zeker haar periode in Alabama Shakes achter zich. De muziek op What Now is een stuk veelzijdiger en daardoor ook spannender. Zeker omdat de prachtige stem van Howard nog steeds het middelpunt vormt.

Helado Negro

Onder de naam Helado Negro maakt Roberto Carlos Lange heerlijk dromerige muziek. Dankzij zijn Ecudoriaanse roots voegt hij hier een mooie dosis Latinx aan toe. Briljante popmuziek.