Muziektips voor het weekend (deel 210)

Iron and Wine
Iron & Wine. Foto: Kim Black

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren, en te kijken, deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Iron & Wine

Al sinds het begin van deze eeuw trakteert Iron & Wine ons op fijne folkrock. Ingetogen mooie liedjes die soms dagenlang door je hoofd spoken, maar die het ook prima doen als achtergrondmuziek. Er was ooit een periode de grap dat elk hip koffietentje Iron & Wine op de playlist had staan. De laatste jaren was het wat rustiger rondom de band. Er kwam af en toe een samenwerking of live-album uit, maar dat kon niet weerhouden dat Iron & Wine een beetje van onze muzikale radar verdween. Tot we plots dit jaar nieuwe singles te horen kregen, waaronder een werkelijk prachtig duet met Fiona Apple.

Sinds vandaag is het album Light Verse uit. Wat opvalt is dat de liedjes nog steeds heel mooi zijn, maar vooral ook wat vrolijker van aard. Bij folkmuziek komt al gauw kommer en kwel om de hoek kijken als het om onderwerpkeuze gaat, maar dat lijkt hier niet het geval. Waar eerdere albums van Iron & Wine een perfecte soundtrack waren voor winterse dagen, horen we op Iron Verse plots de lente.

Hauschka

Onder de naam Hauschka maakt de Duitse pianist Volker Bertelmann spannende en intrigerende muziek. Hiervoor gebruikt hij zijn piano op een bijzondere manier. Voor zijn optreden bij de Amerikaanse publieke omroep NPR bewerkte hij de piano met onder andere aluminiumfolie, cellofaan en kerstbelletjes. Plots klinkt het instrument totaal anders dan je gewend bent. In het slot van het optreden laat hij samen met twee cellisten horen dat hij ook uitstekend uit de voeten kan met een ‘gewone’ piano.

Christine and the Queens

Christine and the Queens heeft deze week een nieuw nummer uitgebracht: Rentrer Chez Moi. In een statement laat zanger Chris weten dat een zeer persoonlijk lied over liefde is. Op de website van Christine and the Queens kun je een lang statement in zowel het Frans als Engels lezen.

Nilüfer Yanya

Er breken nieuwe tijden aan voor Nilüfer Yanya. Ze tekende een contract bij platenlabel Ninja Tune en daarvan is Like I Say (I Runaway) het eerste werk dat uitgebracht zal worden. De video bij het nummer is gemaakt door Yanya’s zus Molly Daniel.

Les Savy Fav

Na een pauze van 14 jaar is Les Savy Fav weer terug en dat zullen we weten ook. In hoog tempo vliegen er nieuwe nummers met bijbehorende videoclips op ons af. World Got Great laat ons een band in vorm horen met daarbij een grappige animatievideo van Jimbo Matison.

Mitski

De laatste paar jaar is Mitski plots uitgegroeid tot een grote ster. Niet vreemd als je naar haar mooie muziek luistert. Neem nu bijvoorbeeld haar nieuwe single Star dat te vinden is op het album The Land Is Inhospitable and So Are We.

Nieuwe albums

St. Vincent

Het oeuvre van St. Vincent bestaat uit een indrukwekkende serie sterke albums. Daarom is de verrassing des te groter dat ze op All Born Screaming de lat nog hoger weet te leggen. Vooral de felheid van een aantal songs maakt het album erg goed.

Pet Shop Boys

Van acts die zo lang meedraaien als de Pet Shop Boys zou je verwachten dat ze muzikaal achterover zouden leunen en de hits van toen het werk laten doen, maar het duo blijkt anno 2024 ook nog interessant nieuw materiaal te maken. Dit is geen muzikaal tussendoortje, maar een serieus goed album.

Thom Yorke

Rondom Radiohead is het wat stil, maar frontman Thom Yorke blijft druk bezig. Naast zijn geweldige nieuwe band The Smile is er ook tijd voor het maken van een soundtrack. Een paar jaar geleden was de score voor de film Suspiria een aangename verrassing en nu mogen we genieten van de muziek bij de film Confidenza van de Italiaanse regisseur Daniele Luchetti.

Full of Hell

Op geweldige wijze zoekt Full of Hell naar de grenzen van extreme metal. Daarmee zijn ze op hun zesde album aangekomen bij een unieke sound die lekker log en bruut klinkt.