Muziektips voor het weekend (deel 202)

Yard Act
Yard Act. Foto: Phoebe Fox

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en te kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Yard Act

De concurrentie voor album van de week was stevig dit keer. Er zijn vandaag namelijk flink wat goede albums uitgekomen. Toch is het Yard Act die met de eer gaat strijken. De afgelopen weken trakteerde de band ons al op erg sterke en aanstekelijke singles, waardoor we al lekker waren opgewarmd. Where’s My Utopia? laat horen dat Yard Act muzikale hokjes als postpunk is ontstegen en een unieke band is geworden met een geheel eigen geluid. Het is vooral het lef van Yard Act om te durven experimenteren wat we zo kunnen waarderen.

Joost Klein

Gaat Nederland nu alweer het Eurovisiesongfestival winnen? Het zou zomaar kunnen. 50 jaar na Waterloo, hebben we nu Europapa. Het feit dat zure boomers als Johan Derksen het niks vinden is alleen maar een bonus. Hup Joost!

Charli XCX

Deze zomer komt er een nieuw album van Charli XCX uit. Volgens de zangeres wil ze vooral muziek maken waarop je kunt dansen. De nieuwe single Von dutch bewijst dat ze daar zeker in is geslaagd. De video van regisseur Torso is opgenomen op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs.

Armand Hammer

Het geniale rapduo Armand Hammer heeft een extra track toegevoegd aan hun album We Buy Diabetic Test Strips. Samen met gitarist Benjamin Booker is het 9 minuten lange Dove gemaakt: een experimentele raptrack met een unieke sfeer en ijzersterke teksten.

St. Vincent

Er is nieuwe muziek van St. Vincent. Daar worden wij altijd blij van. Op 26 april komt het nieuwe album All Born Screaming dat ze zelf produceerde. Op het album horen we gastbijdragen van onder andere Dave Grohl en de nieuwe Foo Fighters-drummer Josh Freese. De nieuwe single heet Broken Man.

Mdou Moctar

Oh, wat rockt die nieuwe single van Mdou Moctar toch weer lekker. Op 3 mei volgt het gelijknamige album Funeral For Justice en eind augustus doet de band Antwerpen en Amsterdam aan.

Shabaka

Al jaren vormt Shabaka het kloppende hart van de bloeiende jazz-scene in Oost-Londen. Op 12 april brengt hij een nieuw album uit met daarop heel veel interessante gasten: André 3000, Moses Sumney, Esperanza Spalding, Floating Points, Brandee Younger, Lianne La Havas, Laraaji, Miguel Atwood-Ferguson, Saul Williams en Elucid. Op het album zal Shabaka nieuw muzikaal terrein verkennen. Zo speelt hij op de single End of Innocence klarinet, het instrument waarmee het voor Shabaka ooit allemaal begon. Ook zal hij voor het eerst zijn spel op de Japanse bamboefluit Shakuhachi laten horen.

Nieuwe albums

Schoolboy Q

Het was lang stil rondom Schoolboy Q, maar met Blue Lips maakt hij een imposante comeback. Het is fijn om te horen dat hij vooral doet waar hij goed in is. Ook muzikaal is het dik in orde met lekker veel jazzy samples.

Everything Everything

Het is lastig te omschrijven wat voor muziek Everything Everything maakt. Waarschijnlijk dekt de bandnaam nog het meest de lading: een beetje van alles. En dat dan geserveerd in een hyperactieve cocktail. Stilzitten is onmogelijk.