Muziektips voor het weekend (deel 59)

Mdou Moctar
Mdou Moctar met zijn band. Foto: Cem Misirlioglu

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Veel mensen zullen dit lange weekend afstemmen op het Songfestival, maar daarnaast is er nog genoeg tijd om te luisteren naar de muziek die je hieronder kunt ontdekken.

Album van de week: Mdou Moctar

Mdou Moctar wilde als kind graag een elektrische gitaar, maar zijn ouders hadden daar geen geld voor. Daarom bouwde hij er zelf een. Leren spelen deed hij door filmpjes te kijken van Eddie van Halen, Jimi Hendrix en de lokale held Abdallah Oumbadougou. Dit zorgt dat Mdou Moctar gitaar speelt als geen ander.

Zijn muziek is in de basis klassieke desert blues zoals we die kennen van Tinariwen en Ali Farka Touré, maar dan met een rauw en psychedelisch randje in het gitaarspel. Vooral de momenten waarop Moctar uit het vaste ritme van het liedje stapt en gaat soleren zijn heerlijk om naar te luisteren.

Mdou Moctar was al jaren een interessante naam voor de liefhebbers van avontuurlijke muziek, maar met Afrique Victime maakt hij door de kwaliteit van de nummers een stap naar een groter en breder publiek.

Sharon Van Etten & Angel Olsen

Twee van de beste artiesten van de laatste jaren bundelen hun krachten. Sharon Van Etten was al een tijd fan van het werk van Angel Olsen. Tijdens festivals en feestjes waren de twee elkaar al regelmatig tegengekomen. In juni 2020 verzamelde Van Etten haar moed en vroeg Olsen om een samenwerking. Dit is het resultaat van die moedige vraag.

Bonnie “Prince” Billy & broeder Dieleman

Deze week delen we veel bijzondere duo’s. Deze mag daarom zeker niet ontbreken. In 2015 deden ze samen een toer langs bijzondere locaties in Nederland en brachten ze samen een 7″ uit. Dit keer is er weer een mooie samenwerking tussen de Bonnie “Prince” Billy en broeder Dieleman. De twee stuurden elkaar de titel van een lied waar ze aan begonnen waren en werkten die uit tot twee nieuwe nummers.

Het prachtige artwork van deze single is gemaakt door Tonnie Dieleman en is gebaseerd op het werk van Jan de Prentenknipper. Ook het nummer Love is the first law gaat over deze 18de-eeuwse Zeeuwse kunstenaar, maar het verwijst natuurlijk ook naar het laatste album van broeder Dieleman.

This is Pop

Vanaf 22 juni kun je op Netflix kijken naar This is Pop. In deze 8-delige serie gaan de makers op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is popmuziek? Aan de hand van interviews, unieke muziekbeelden en een aantal thema’s kom je alles te weten over popmuziek. Aan de serie doen onder andere ABBA, Backstreet Boys, Public Enemy, BLoc Party, Lil Nas X en Steve Earle mee.

Lucy Dacus

We kijken enorm uit naar het nieuwe album van Lucy Dacus dat over een maandje uitkomt. De single VBS is wederom een smakelijk voorproefje. In het nummer verwerkt ze het jeugdtrama rondom de verplichte bezoeken aan bijbelkampen in de schoolvakanties. Let even goed op hoe mooi de gitaar ontspoort als ze zingt over een vriend die vaak naar Slayer luistert.

Perfect Hiphop

Het Nederlandse Perfects is een collectief van muziekliefhebbers die geweldige playlists met je delen via Spotify. Sinds deze week hebben ze drie geweldige afspeellijsten die stilstaan bij belangrijke jaartallen uit de geschiedenis van de hiphop: 1988, 1993 en 1994. Eentje hebben we hierboven door je gedeeld. De rest kun je bekijken via Spotify. Check daarbij ook de andere lijsten van Perfects.

Oneohtrix Point Never & Rosalía

Het was voor zangeres Rosalía een langgekoesterde wens die uitkwam: samenwerken met muzikant/producer Oneohtrix Point Never. Samen hebben ze een nieuwe versie opgenomen van zijn Nothing’s Special. Het resultaat is bijzonder geslaagd te noemen.

Someone

Iedereen kent het gevoel dat de lockdowns met zich meebrengt, alsof je leven op pauze staat. Someone heeft dat gevoel heel mooi weten te vertalen naar het liedje Strange World. De clip die ze samen met regisseur David Spearing (op afstand via een videoverbinding) maakte weet de gevoelens van het nummer mooi te vertalen naar visuele beelden. Voor iedereen die droomt van betere tijden.

Nieuwe albums

Storefront Church

Achter de naam Storefront Church gaat de 27-jarige Lukas Frank schuil. Tot voor kort deed hij allerlei klusjes in de muziekindustrie zoals invallen als drummer voor Portugal, The Man of Phoebe Bridgers assisteren bij het schrijven van een liedje voor een Netflix-serie. Op het album As We Pass horen we wat hij zelf in huis heeft: dromerige en bloedmooie popliedjes met een indierandje.

Erika de Casier

De Portugees-Deense Erika de Casier trakteert ons op een album met moderne popliedjes. Alsof Robyn een intieme set speelt in een kleine nachtclub.

Gruff Rhys

Een nieuw soloalbum van de frontman van de Super Furry Animals. Voor dit album liet hij zich inspireren door de Paektusan, een vulkaan op de grens van Noord-Korea en China. Het resultaat is een rijk en barok popalbum met invloeden uit zowel progrock als klassieke muziek. Luister maar naar de prachtige afsluiter Distant Snowy Peaks.