Muziektips voor het weekend (deel 196)

Het Zesde Metaal
Het Zesde Metaal. Foto: Charlie De Keersmaecker

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Het Zesde Metaal

In moeilijke tijden kan muziek enorm veel troost en houvast bieden. Het nieuwe album van de Vlaamse band Het Zesde Metaal is ontstaan in een heftige tijd. Toen bleek dat gitarist en toetsenist Tom Pintens darmkanker had en niet lang meer te leven had, is de band de studio ingedoken om voor het laatst samen een plaat te maken. Het Langste Jaar bewijst dat vreselijke situaties ook prachtige kunst kunnen opleveren. De muziek is fantastisch mooi en de teksten van zanger Wannes Cappelle snijden soms door je ziel. Voor Nederlanders is het soms opletten om de woorden goed te volgen, maar wie de moeite neemt, krijgt er iets heel moois voor terug.

Khruangbin

Vorig jaar bracht het Texaanse trio Khruangbin een aantal live-albums uit, maar nu is er weer volop focus op gloednieuw werk uit de studio. Op 5 april komt het nieuwe album A La Sala uit. De nieuwe single A Love International is daarvan het eerste smakelijke voorproefje.

Kim Gordon

Ook Kim Gordon is productief. Deze week kondigde ze een nieuwe single, een nieuw album en een korte tour door de VS aan. De single Bye Bye valt op door een lekker overstuurde beat met daaroverheen een laagje noise en de onderkoelde stem van Kim Gordon.

The Libertines

Een paar jaar geleden hielden we het niet voor mogelijk dat The Libertines nog met een nieuw album zouden komen én dat deze ook nog eens goed zou klinken. Inmiddels zitten we bij de derde single van All Quiet On The Eastern Esplanade en klinkt deze (net als zijn twee voorgangers) niet verkeerd.

Yard Act

Nog zo’n band waar we momenteel geen genoeg van krijgen: Yard Act. In aanloop naar het nieuwe album deelde de Britse band al een paar singles. Daarbij valt op dat er flink wat disco-invloeden te horen zijn.

IDLES

Voor IDLES is min of meer hetzelfde van toepassing als bij de bands hierboven. De singles van het aankomende album zijn stuk voor stuk erg sterk.

Justice & Tame Impala

@etjusticepourtousOne Night/All Night♬ original sound – Justice

Justice deelde deze week een piepklein voorproefje met nieuwe muziek die het Franse duo samen met Tame Impala heeft gemaakt. Dat zou zomaar iets heel moois kunnen zijn…

Nieuwe albums

SLIFT

De Franse psychedelische metalband SLIFT liet ons al eerder kennismaken met hun unieke kijk op stonerrock. Op het nieuwe album weten ze deze formule naar een nog hoger niveau te brengen. We horen lang uitgesponnen jams waarbij de vocalen en percussie soms van heel ver weg lijken te komen, waarna de gitaar ons weer terug laat keren op aarde.

glass beach

Wij kunnen het wel waarderen als bands lekker een eigen koers varen en zich niets aantrekken van hokjes of regels. glass beach is in de basis een indierockband, maar laat op schijnbaar achteloze wijze heel veel invloeden uit andere stijlen. Luisteren is geloven.

JB Dunckel

JB Dunckel kennen we als een van de twee bandleden van Air. Op de klassieke tak van platenlabel Warner brengt hij vandaag zijn eerste solo-album uit (als je de soundtrack voor Été 85 uit 2020 niet meetelt). Paranormal Musicality staat vol met fraaie composities op de piano. Heerlijke muziek voor een ontspannen momenten.