Muziektips voor het weekend (deel 203)

Kim Gordon
Kim Gordon. Foto: Danielle Neu

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en te kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Kim Gordon

Wat past er beter op Internationale Vrouwendag dan een van de belangrijkste vrouwen in de hedendaagse rockmuziek in de spotlights te zetten. In Sonic Youth was Kim Gordon een inspiratiebron voor heel veel vrouwelijke muzikanten. Inmiddels is Kim Gordon bijna 71 jaar oud en nog steeds het toonbeeld van coolness en muzikale inspiratie. Op haar tweede solo-album spelen vette trapbeats een belangrijke rol. Voeg daarbij een flinke dosis noise en de kenmerkende zang van Gordon en je hebt een uniek en vooral muzikaal erg geslaagd eindresultaat.

De La Soul

Het geniale album 3 Feet High and Rising van De La Soul viert zijn 35ste verjaardag. Speciaal daarvoor waren Maseo en Posdnuos samen met Prince Paul te gast op de Amerikaanse televisie. Vooral het intro is erg goed gedaan. De band laat hierbij horen en zien hoe de samples (van onder andere Steely Dan en Otis Redding) van het nummer Eye Know zijn opgebouwd.

Kamasi Washington

Saxofonist Kamasi Washington is terug met nieuwe muziek. Op 3 mei komt het album Fearless Movement uit. Daarop horen we gasten als Thundercat en fluitist André 3000 en vocalen van George Clinton en BJ the Chicago Kid. De single Prologue is alvast een mooi voorproefje.

Paramore

Thick Skull is de nieuwe single van Paramore en Brendan Yates (van Turnstile) maakte daar een videoclip bij. Hij wist heel goed de gevoelens van zangeres Hayley Williams te visualiseren. Zij zegt namelijk het volgende over het nummer en de clip:

Ik kan me geen moment herinneren dat ik niet in een band wilde spelen. Ik wist dat het niet bundelen van krachten met soortgelijke gekke mensen zou kunnen betekenen dat ik nooit de moed zou hebben om dingen te creëren, en zelfs als ik dat wel zou doen, zou ik nooit het risico lopen ze te delen. Egoïstisch? Misschien. Of eenzaam?
Misschien is ‘het huis verlaten’ een metafoor voor het riskeren van echte kwetsbaarheid.

Deze taak omvat onder meer het zijn van een spiegel of een leeg scherm waarop mensen kunnen projecteren en zichzelf kunnen vinden. Als je in grote lijnen wordt waargenomen, voel je je een clown. Gek en/of angstaanjagend, afhankelijk van de dag.
Maar naarmate ik ouder werd, voelde ik dat ik beetje bij beetje de onvermoeibare behoefte losliet dat mensen mij als ‘goed’ zouden zien. Elke dag leer ik dat er niet zo’n hokje is waar je netjes in kunt passen. Het heeft veel harde blikken in de spiegel gekost, gedurende vele seizoenen van volwassenheid… maar ik twijfel niet langer aan mijn vermogen om Paramore met integriteit te leiden (en een gezonde dosis donkere en zelfspot).

En net zoals een huis een metafoor kan zijn, kan een band dat ook zijn. Paramore is het voertuig geweest waarmee ik en mijn vrienden onze zwaarste lessen hebben geleerd. Het heeft ons dichtbij gehouden en het heeft ons bijna gedood. Je hebt ook deze metaforen in je leven: wat je tegenhoudt – wat je moed geeft – welke kracht je dwingt om te groeien, zelfs als het ongemakkelijk of gênant is.

(Wat betreft Paramore, de band, niet de metafoor: we hebben het busje gecrasht. We vinden nieuwe manieren. We hebben nieuwe kaarten. We beginnen vanaf punt nul. En deze keer lezen we de kleine lettertjes.)

Liefde voor degenen die onze band nodig hebben zoals wij hem nodig hebben. Weet gewoon dat we dankbaar zijn.

Nieuwe albums

Bolis Pupul

Na een erg goed album met Charlotte Adigery is er nu het eerste soloalbum van Bolis Pupul. We horen heerlijke dance-tracks in de stijl van zijn Gentse vrienden van Soulwax, maar dan met slimme Aziatische invloeden en verwijzingen. Luister vooral naar de persoonlijke en ingetogen afsluiter Cosmic Rendez-Vous, waarin Bolis’ moeder te horen is, en daarna naar de banger Spicy Crab. Zo hoor je in een notendop hoeveel talent Bolis Pupul in huis heeft.

MIKE & Tony Seltzer

Niet lang na het erg sterke album Burning Desire is er alweer nieuw werk van rapper MIKE. Dit keer samen met producer Tony Seltzer. In een razend tempo vuren de twee muzikale ideeën en tekstuele vondsten van een hoogstaand niveau op je af.