Muziektips voor het weekend (218)

Lankum
Lankum. Foto: Sorcha Frances Ryder

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren, en te kijken, deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Lankum

De spannende combinatie van klassiek Ierse folk en invloeden uit punk en metal maakt Lankum tot een bijzondere band. Live is het Ierse viertal nog sterker dan in de studio. Een live-album kon daarom niet ontbreken in de discografie van Lankum. Wat je hoort is geen integrale vastlegging van één avond, maar een combinatie van drie avonden in concertzaal Vicar Street in Dublin. Een thuiswedstrijd dus.

Recent was Lankum te zien en horen in Utrecht waar het album False Lankum in zijn geheel was te horen. Op dit album is de keuze voor de setlist diverser en blikt de band terug op ouder werk. Prachtig is de uitvoering van We Work The Black Seam waarvan het origineel van Sting is of het klassiek Ierse Rocky Road to Dublin. Een geniale band in topvorm. Voor iedereen die Lankum wel eens live heeft gezien of die overtuigd moet worden van de kwaliteiten van deze band.

Nicole Miglis

Je kent Nicole Miglis wellicht als zangeres van de indie-elektronica-band Hundred Waters. Op 23 augustus brengt ze haar eerste solo-album uit, niet vreemd als je bedenkt dat het al een tijdje erg stil is rondom Hundred Waters. De nieuwe single van Miglis heet Autograph en dit nummer heeft een grappige videoclip over een avond uit in een luxe restaurant waarin de zangeres meerdere rollen speelt.

King Krule

Een mooie verrassing voor de fans van King Krule: een EP met vier nummers die nog niet eerder via streaming waren te beluisteren. Ze waren te koop op een flexidisc tijdens optredens van de Britse muzikant. Bij een van de tracks is ook een video verschenen waarin Archy Marshall met zijn bandmaten Ignacio Salvadores en George Bass in een kano zit.

Kamasi Washington

Een van de opvallendste nummers op het laatste album van Kamasi Washington is Get Lit. Dit mede dankzij de muzikale gastrollen van George Clinton en rapper D Smoke. Minstens zo uniek is de korte film die bij het nummer is gemaakt. Met een lengte van ruim 13 minuten kun je immers niet echt meer van een videoclip spreken. Ook in de film komt een aantal gasten voorbij. Waaronder: Saul Williams, Willow, Robert Glasper en Raphael Saadiq.

Thee Sacred Souls

In oktober komt het twee album van The Sacred Souls uit op het legendarische label Daptone. De single Lucid Girl is daarvan een sfeervol voorproefje. Naast een optreden op North Sea Jazz komt de band later dit jaar ook naar Amsterdam.

The Softies

In de jaren 90 maakten The Softies erg prettige tweepop. Na een pauze van 24 jaar zijn ze terug met nieuwe muziek en de aankondiging van een Amerikaanse tour. De zonnige video past erg goed bij de muziek.

Ezra Collective

Het Britse jazz-collectief Ezra Collective komt in september met een nieuw album. De eerste single is veelbelovend, mede dankzij de bijdrage van zangeres Yazmin Lacey.

Marta Arpini

Maak kennis met de Italiaanse Marta Arpini. Na twee albums waarin jazz de hoofdrol speelde heeft Arpini de focus verlegd naar indiepop. Het heerlijk zonnige Little Love is daarvan een mooi voorbeeld.

Nieuwe albums

Abel & Sef

Een gouden gelegenheidsduo in de Nederlandse rap. Abel en Sef halen het beste in elkaar naar boven en laten naast skills ook hun maatschappelijke betrokkenheid horen. Al staat daar soms wel de liefde voor merkkleding lijnrecht tegenover.

Pond

Je zou Pond kunnen beschouwen als het tweelingbroertje van Tame Impala. Waar de een internationaal doorbrak, bleef de ander een beetje achter. Echter begint Pond met hun nieuwe album Stung! aan een indrukwekkende inhaalslag.

Alcest

Het Franse Alcest maakt mooie muziek die zich in woorden als darkwave laat omschrijven. Wie Les Chants de l’Aurore opzet hoort echter een geluid dat dieper en breder gaat dan een genre-aanduiding.