Muziektips voor het weekend deel 190

Peter Gabriel
Peter Gabriel. Foto: Nadav Kander

Het is weer weekend! Tijd om alle goede nieuwe muziek van deze week door te nemen. December is normaal gesproken een zeer karige maand op het gebied van nieuwe albums, maar vandaag zaten er tussen dat karige aanbod toch plots een paar heel erg mooie albums.

Album van de week: Peter Gabriel

Het afgelopen jaar deelde Peter Gabriel steeds een stukje van zijn nieuwe album i/o dat vandaag in zijn geheel uit is gekomen. We wisten dus wat we konden verwachten, maar waren alsnog aangenaam verrast. Zo met alle nummers achter elkaar valt echt op hoe goed de nieuwe muziek van de 73-jarige muzikant is. Wij zijn de komende weken nog wel zoet met het luisteren naar de fraaie verschillen tussen de Bright Side en de Dark Side. Momenteel is die laatste in de meeste gevallen favoriet.

Sampha

Sampha is bezig met een mooie comeback na een lange pauze. Hierbij hoort ook een bezoek aan de Amerikaanse publieke omroep voor een Tiny Desk Concert. Daar was hij in 2017 ook al eens te gast. Toen speelde hij solo achter de piano. Nu heeft hij een goede band met zich meegenomen.

Sufjan Stevens

Kerstmis is aantocht. Wil je lekker in de stemming komen? Dan kun je deze video van Sufjan Stevens gebruiken. Op de achtergrond zie je een heerlijk knapperend haardvuur en op de voorgrond hoor je een rijke selectie van de vele kerstliedjes die Stevens in de loop der jaren heeft opgenomen.

Yard Act

We kunnen het wel waarderen dat de band Yard Act de muzikale en artistieke grenzen aan het opzoeken is. Bij het nummer Petroleum zit dat vooral in de bijbehorende videoclip die door James Slater is gemaakt.

Bolis Pupul

Na zijn uitstekende album met Charlotte Adigéry gaat Bolis Pupul nu solo aan de slag. Hierbij kreeg hij hulp van zijn muzikale vrienden van Soulwax. In het geval van de eerste single Completely Half resulteert dat in melancholische electropop. Fotograaf Bieke Depoorter schoot in Hong Kong een mooie bijpassende clip bij het nummer. Wist je trouwens dat Bolis Pupul de zoon van kunstenaar Kamagurka is?

Real Estate

Een van onze all time favourite bands is toch wel Real Estate. Al jaren maken ze heerlijke gitaarpop vol met melodieën die dagen in je hoofd blijven zitten. Eind februari verschijnt er een nieuw album en de single Water Underground is alvast een mooie voorbode. De bijbehorende video is gebaseerd op de sitcom The Adventures of Pete & Pete.

BEECH

Achter de naam BEECH gaat de Belg Kristof Souvagie schuil. Hij maakt aanstekelijke gitaarpop met een flinke nostalgische hang naar de jaren ’90.

Queen

Queen Imax

In het weekend van donderdag 18 tot en met zondag 21 januari kun je in de IMAX-zalen van de Pathé-bioscopen genieten van een live-registratie van een concert van Queen in Montreal. Deze opnamen zijn digitaal onder handen genomen, zodat ze volledig tot hun recht komen in de IMAX-zaal. Kaarten zijn vanaf nu te koop via pathe.nl/queen.

Nieuwe albums

Harp

Harp is het project van voormalig Midlake-zanger Tim Smith en zijn vrouw. Mocht je ooit genoten hebben van het oude werk van Midlake, dan zul je Harp ook fantastisch vinden.

Full of Hell & Nothing

When No Birds Sang is een geslaagd experiment van de grindcoreband Full of Hell en shoegazeband Nothing. Beide bands hebben dus normaal gesproken een echt ander geluid. Op dit album is gezocht naar een soort middenweg tussen de verschillende stijlen. Dat levert een verrassende plaat op vol desolate, maar tegelijkertijd intrigerende muziek. When No Birds Sang is een titel die heel mooi de lading dekt.