Muziektips voor het weekend (211)

Jessica Pratt
Jessica Pratt. Foto: Samuel Hess

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren, en te kijken, deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Jessica Pratt

Het is moeilijk om uit te leggen wat de muziek van Jessica Pratt zo goed maakt. Het eerste dat opvalt is haar unieke stem die ietwat kinderlijk klinkt, maar al snel daarna zal de uiterst vernuftige muziek je betoveren. Neem nu de subtiele bossa nova in het nummer Better Hate of de manier waarop de arrangementen in ieder ander nummer zijn opgebouwd. Het klinkt tegelijkertijd achteloos als intelligent. Alles ademt een diepe liefde voor muziek.

Hot Chip

Normaal gesproken doet een band Tiny Desk aan als er net een nieuw album uit is. In het geval van Hot Chip lijkt hun bezoek behoorlijk random. Of er moet binnenkort een greatest hits-album aankomen. Want de setlist bestaat uit vier van hun mooiste en beste liedjes. Naast de mooie muziek, met een pedal steel als fraaie toevoeging, zijn we ook onder de indruk van de Rembrandt-trui van Alexis Taylor.

Jon Hopkins

Er is nieuw werk op komst van Jon Hopkins. Hoewel we vooral fan zijn van zijn dansvloer-gerichte werk, kunnen we het ingetogen materiaal ook waarderen. De nieuwe single Ritual (Evocation) valt in die laatste categorie. Hopkins omschrijft de muziek op het nieuwe album Ritual als “ceremonial epic”. De video bij het nieuwe nummer is gemaakt door Dave Bullivant en heeft een bijzondere hoofdrol voor Bryony Louise Fowler.

SOFI TUKKER

Voor iedereen die een deel van het weekend op de dansvloer door gaat brengen: Throw Some Ass

Nieuwe albums

Kamasi Washington

Volgens Kamasi Washington is zijn nieuwe album vooral gemaakt om op te dansen. We horen dan ook naast jazz veel invloeden uit funk en hiphop. Ook de lijst met gasten is bijzonder goed gecureerd. Kamasi Washington is nog lang niet klaar met ons verbazen en vermaken.

Mdou Moctar

We waren de afgelopen weken al behoorlijk de muziek van Mdou Moctar aan het hypen. Geheel terecht blijkt nu het nieuwe album uit is. Wat een briljante gitarist is Mdou Moctar toch en wat gaat zijn gitaarspel toch goed samen met de ritmes uit de Sahel.

Rachel Chinouriri

Er zijn de laatste jaren al flink wat vrouwen voorbij gekomen die goede gitaarpop maken. Rachel Chinouriri is de nieuwste naam die we aan die rij kunnen toevoegen. Wat een heerlijk debuutalbum heeft zij gemaakt. Rachel Chinouriri is een naam om in de gaten te houden.