Muziektips voor het weekend (deel 152)

De La Soul

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend en eventueel de dagen erna. Het schijnt te gaan sneeuwen, ideaal weer om binnen te zitten en muziek te luisteren. Of thuis te werken en muziek te luisteren, want met voorspeelde sneeuw in Nederland wil je niet de weg op of het OV nemen.

Album van de week: De La Soul

Vandaag vieren we de glorieuze komst van de muziek van De La Soul op de streamingdiensten én de terugkeer in de platenzaken. Het duurde allemaal zo lang vanwege een giftige cocktail van gedoe over copyright, ruzie om geld en een nukkig platenlabel. Maar goed, dat kunnen we nu achter ons laten. Het is natuurlijk wel sneu dat rapper Trugoy The Dove dit alles niet meer mee kan maken. Hij overleed eerder dit jaar.

Centraal bij de comeback van De La Soul staat natuurlijk hun debuutalbum 3 Feet High and Rising, misschien wel het allerbeste rap/hiphop-album ooit gemaakt. De combinatie van scherpzinnige teksten vol humor en positiviteit met een productie die opvalt vanwege de briljante samples is sinds de plaat in 1989 uitkwam niet meer geëvenaard.

Ook de overige albums van De La Soul zijn meer dan de moeite waard.

John Coffey

Over comebacks gesproken: vandaag blijkt dat de band John Coffey plots weer springlevend is. Met de single STEAM WALTZ pakken ze op lekker agressieve wijze de draad weer op. Een nieuw album is op komst en de eerste tourdata zijn ook bekend. Heerlijk!

Weezer

https://youtu.be/l00JLTrB10c

Weezer weet altijd te verrassen. Deze week waren ze pauze-act bij America’s Got Talent en dat deden ze erg goed. Vooral het tweede deel waar de band hulp krijgt van het Detroit Youth Choir.

boygenius

Eind deze maand komt het nieuwe album van supergroep boygenius (Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus) uit. Met de single Not Strong Enough geven ze een mooi voorproefje. De video bij het nummer is door de band zelf gefilmd. Jackson, de broer van Phoebe deed de montage.

Nieuwe albums

Zulu

Hoeveel muzikale ideeën kun je kwijt in een half uur. De band Zulu uit LA weet hun opgefokte muziek binnen een half uur samen te voegen met haast ontelbare andere stijlen én weet daarbij ook nog een sterke boodschap over te brengen. A New Tomorrow is een wilde achtbaanrit. Wij willen nu niks anders dan Zulu live zien.

Sophie Straat

Smartlap Is Niet Dood. De titel van het nieuwe album van Sophie Straat is veelzeggend. Zij blaast hier een klassiek genre nieuw leven in met scherpe teksten en invloeden uit hedendaagse muziek.

slowthai

De meeste hiphop is tegenwoordig zo vreselijk voorspelbaar. De Engelse rapper slowthai doet daar gelukkig niet aan mee en neemt een andere muzikale afslag dan zijn collega’s. Met hulp van onder andere Shygirl en Fontaines DC brengt hij ons een duistere plaat met veel ruimte voor rockinvloeden.