Muziektips voor het weekend (deel 25)

Sault

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere SAULT, Future Islands en Fixkes.

SAULT

SAULT is de grote naam om dit jaar in de gaten te houden. In 2019 bracht het mysterieuze collectief al twee albums uit en nu is er ook album nummer twee van dit jaar. Dat is op zich niet heel bijzonder, ware het niet dat de muziek van een constant hoge kwaliteit is. De Britse band put uit flink wat decennia zwarte muziek: van soul en R&B tot hiphop en jazz en dat alles met een sterke en actuele boodschap in de teksten.

Brandi Carlile

Veel artiesten grijpen deze tijd aan om intieme uitvoeringen van hun favoriete liedjes te delen. De mooiste van deze week komt van singer-songwriter Brandy Carlile. Je kent haar wellicht van het nummer The Story uit de serie Grey’s Anatomy waar ze een Grammy voor kreeg. Via Twitter deelde ze een cover van Mad World van Tears for Fears. Zanger Curt Smith gaf al snel via een reactie op Twitter zijn goedkeuring aan het nummer.

Future Islands

In aanloop naar hun nieuwe album dropt Future Islands het ene prachtige liedje naar het andere. Moonlight is een mooi nummer over de breekbaarheid van de liefde. Regisseur Will Mayer maakte daar een passende video bij.

Virtuele concerten

Spotify

Steeds meer artiesten geven tegenwoordig virtuele concerten. Sinds kort is het via Spotify te zien wanneer jouw favoriete act zo’n optreden geeft. Spotify heeft ze namelijk toegevoegd aan de artiestenpagina. Dus hoor je iets moois, dan kun je direct checken of die muziek eerdaags (semi)live te bewonderen is op een beeldscherm bij jou in de buurt.

Nieuwe albums

Fixkes

De Vlaamse band Fixkes scoorde met hun eerste single direct een dikke hit in België. Dat succes hebben ze nooit meer kunnen evenaren, maar de muziek is er eerlijk gezegd niet slechter van geworden. Na een te lange pauze van zes jaar is er vandaag het album IV. De muziek put uit de indierock van de jaren ’90 met invloeden van bijvoorbeeld The Lemonheads of Cake (er gaat zelfs een nummer over deze band), maar het zijn vooral de teksten die Fixkes zo’n geniale band maken.

Deradoorian

Angel Deradoorian zong ooit in de Dirty Projectors, maar werkt inmiddels al wat jaren aan een solo-carrière. Met het album Find the Sun zet ze weer een grote stap voorwaarts. De muziek is dromerig en mysterieus en bevat fraaie invloeden van krautrock en jazzrock.

Steve Arrington

Steve Arrington is vooral bekend als drummer op funk- en soulplaten in de jaren ’70. Veel van zijn beats zijn gesampled in nummers van bijvoorbeeld Snoop Dogg en Jay-Z. Op zijn eerste solo-album sinds 2009 gaat de inmiddels 64-jarige Arrington terug naar het geluid van de seventies, maar dan wel met hulp van moderne producers van vooral het Stones Throw-label. En dat pakt heel lekker uit.

Osees

Thee Oh Sees hebben hun naam veranderd in Osees, maar verder blijft de muziek nog steeds een lekker mix van psychedelische rock, punk en nog veel meer. Om je vingers bij af te likken.

Napalm Death

Liefhebbers van stevige gitaarmuziek komen aan hun trekken op het nieuwe album van Napalm Death. De band bestaat al sinds 1981, maar beukt anno 2020 nog steeds heerlijk door. Al durft de band het ook aan om af en toe de teugels te laten vieren en het tempo te laten zakken.

Armani Ceasar

De beste hiphop en de beste albumhoes komen deze week van Armani Ceasar. THE LIZ is uitgebracht op Griselda, het beste platenlabel van dit moment als het aankomt op kwaliteitshiphop.

Rymden

We sluiten deze lekker volle week af met het nieuwe album van Rymden. Deze jazz-supergroep bestaat uit Bugge Wesseltoft, Magnus Ostrom en Dan Berglund. Kenners weten dan al genoeg en andere geïnteresseerden zetten gewoon dit album aan en laten de spannende muziek over zich heen komen.

Fijn weekend!