Muziektips voor het weekend (deel 60)

black midi
black midi

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Luister ze op je favoriete platform en mocht het je bevallen breng dan zeker een bezoek aan je lokale platenzaak. Zo steun je de lokale middenstand én de muzikanten.

Album van de week: black midi

black midi maakt geniale muziek voor gevorderden. Als je de muziek van deze Britse band voor het eerst hoort is het misschien een beetje te veel van het goed. Wie echter de tijd neemt voor black midi ontdekt al snel hoe fantastisch ze zijn. Op hun nieuwe album is het geluid op alle fronten verder uitgediept waardoor een unieke en bizarre mix van progrock, jazz en klassiek. Denk aan Frank Zappa, Mahavishnu Orchestra en The Mars Volta om een idee te krijgen van deze chaotische genialiteit.

Laurie Anderson

De serie Tiny Desk Concert had een onverwachte gast. Laurie Anderson speelde 2 nummers van haar fantastische album Big Science: Let x=x en O Superman. Tussen deze nummers in hoor je een improvisatie voor cello en viool. Als begeleiding hoor en zie je Roma Baran (synthesizer) en Rubin Kodheli (cello).

C. Tangana

Nog een video uit de serie Tiny Desk Concert. Deze is al wat ouder maar door ons pas deze week ontdekt. Wat best vreemd is want het album van de Spaanse C. Tangana draaien we regelmatig. Hij begon zijn carrière als rapper, maar heeft inmiddels een overstap gemaakt naar klassiek klinkende Spaanse pop, folk en flamenco met een moderne twist. Op het album El Madrileño hoor je bijvoorbeeld gasten als José Feliciano, Eliades Ochoa en de Gypsy Kings.

De live-sessie is meer dan de moeite van het kijken waard. De setting is fantastisch en het enthousiasme aanstekelijk.

Matteo Myderwyk

Matteo Myderwyk is de eerste Nederlandse pianist die heeft getekend bij het internationale Warner Classics. In zijn composities hoor je dat hij verder kijkt dan de klassieke wereld en ook invloeden meepakt uit genres als jazz, pop, dance en elektronica. Dat levert spannende (neo)klassieke muziek op. De compositie Remembrance is de eerste voorbode van het album Notes of Longing dat op 17 september uit zal komen.

Field Music

Under Pressure van Queen en David Bowie is een lastig nummer om te coveren. De Britse band Field Music doet voor hoe het moet met een glansrol voor de zingende broers Peter en David Brewis.

Music for Plants

Wist je dat planten van muziek houden? Als sinds de vroege jaren 70 zijn er muzikanten die composities voor planten maken. Mocht je planten het niets vinden, dan is de muziek altijd nog rustgevend voor jezelf. Spotify bundelde een aantal plantvriendelijke tracks in de playlist Music for Plants. De afgelopen 12 maanden is het aantal luisteraars van deze lijst met 1400% gestegen!

Nieuwe albums

Mach-Hommy

Alles wat het label Griselda uitbrengt lijkt te veranderen in goud. Dit keer is het rapper Mach-Hommy uit Newark. De productie is simpel. Het is vooral wat Mach-Hommy weet te vertellen wat dit album zo goed maakt. Elke verse heeft wel een of meerdere geniale taalvondsten en woordgrappen.

Bachelor


Bachelor is het project van Melina Duterte van Jay Som en Ellen Kempner van Palehound. Samen maken ze heerlijke indierock. Vooral de eerder uitgebrachte single Stay in the Car is een heerlijk nummer en roept herinneringen op aan roadtrips door zonnige oorden.

Tot slot: Primavera Sound 2022

Primavera Sound 2022

De kans is groot dat de festivalzomer van 2021 ook niet gaat worden wat we er van hadden gehoopt. Dan moet 2022 alles maar goed kan maken. Festival Primavera Sound in Barcelona maakt de met de line-up voor 2022 misschien wel alles in 1 keer goed.