Muziektips voor het weekend (deel 135)

Pourriture Noble

Het is weer weekend! Tijd om alle goede nieuwe muziek van de afgelopen week door te nemen. Deze week hebben we onder andere een geslaagde samenwerking tussen een rapper en een jazzdrummer en een project waarbij je 5 gratis albums kunt downloaden.

Album van de week: Zwangere Guy & Lander Gyselinck

Rapper Zwangere Guy staat bekend om zijn energieke shows en zijn rauwe teksten over de donkere kant van het leven. Toen hij een samenwerking met jazzdrummer Lander Gyselinck (STUFF., BeraadGeslagen) aankondigde wisten we even niet wat we moesten verwachten. Gelukkig lieten de eerste singles horen in welke richting we het moeten zoeken. Sinds deze week is er een compleet album met de titel Pourriture Noble. Hierop hoe je hoe fantastisch de twee muzikanten elkaar aanvoelen en hierdoor elkaar versterken. De teksten van Zwangere Guy hebben nog meer diepgang gekregen en Lander Gyselinck weet deze prachtig muzikaal te omlijsten.

Op 4 december staat ze in de Amsterdamse Tolhuistuin. En hopelijk hebben ze dan ook een paar flessen 3 Fonteinen meegenomen.

Judee Sill

Judee Sill was een singer-songwriter die alles in zich had om een grote ster te worden. Helaas liepen zaken anders in haar tragische leven dat vol drugs en geweld zat. Gelukkig is ze niet vergeten en leeft haar muziek voort. Zo hoorden wij onlangs Fleet Foxes een mooi eerbetoon geven tijdens hun concert in Utrecht. Binnenkort verschijnt de documentaire Lost Angel: The Genius of Judee Sill die hopelijk voor nieuwe waardering voor deze unieke muzikant gaat zorgen.

Yves Tumor

Het is lastig of misschien wel onmogelijk om Yves Tumor in een muzikaal hokje te stoppen. En dat is nu precies wat we zo goed vinden aan hem.

Holly Herndon

Holly Herndon is altijd op zoek naar bijzondere technieken om muziek te maken. Zo creëerde ze een alter ego met de naam Holly+. Dit is een digitale tweelingzus die met behulp van deepfake-technieken het mogelijk maakt om anderen met Herndon’s stem te laten zingen. Tijdens een interessant experiment is een nieuw gearrangeerde versie van Dolly Parton’s Jolene aan het Holly+ gegeven met een mooie cover als resultaat.

SAULT

Sault

SAULT is en blijft een ongrijpbaar fenomeen. Dit keer brengt de band maar liefst 5 albums tegelijkertijd uit. Daarvoor moet je wel snel zijn, want ze zijn maar een paar dagen beschikbaar. Om ze te kunnen downloaden ga je naar de website van de band en klik je op het mapje op de homepage. Deze brengt je naar een WeTranfer waar je een wachtwoord moet invullen. Om deze te vinden moet je goed kijken naar de volgende cryptische hints: an offering to God, is in the message, Love SAULT.

Will Sheff

Oh, wat vinden we de solo-nummers van Will Sheff (Okkervil River) toch mooi.

Nieuwe albums

Joji

Normaal gesproken lopen we met een grote boog om YouTubers die muziek maken, maar gelukkig zijn er ook positieve uitzonderingen. Joji is daarvan een heel goed voorbeeld. Hij heeft gekkigheid uit zijn YouTube-carriere achter zich gelaten en maakt nu mooie, gevoelige muziek die sterk aan James Blake doet denken.

Special Interest

Special Interest is op papier een punkband, maar durft ook naar andere genres te kijken. Op Endure horen we een fantastisch aanstekelijke mix van punk met funk, disco en house.

Personal Trainer

De beste band van Nederland? Dat zou zomaar Personal Trainer kunnen zijn! Hun muziek laat zich niet zomaar maar woorden omschrijven, dus het beste is dat je gewoon even naar het nieuwe album gaat luisteren.