Een fijn weerzien met Fleet Foxes in Tivoli/Vredenburg

Fleet Foxes

Na een paar jaar stilte, die voor de fans eeuwig leek te duren, was er deze zomer de terugkeer van Fleet Foxes. Met een prachtig derde album op zak doet de band Utrecht aan voor een tweetal concerten.

Dat derde album is een stuk ondoorgrondelijker dan de twee voorgangers, maar Fleet Foxes weet toch knap uit het materiaal een gedegen setlist samen te stellen. Er is ruimte voor oud en nieuw. De show opent met I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar en daarna volgt het tweeluik Cassius, – en – Naiads, Cassadies. Dit zijn ook de drie eerste nummers van het album Crack-Up.

In het eerste nummer lijkt de zang van Robin Pecknold ondergesneeuwd te raken in de complexe geluidsmix. Er worden zoveel instrumenten bespeeld, daardoor valt het belangrijkste element even in het niet. Gelukkig is het meteen weer op orde als de eerste prachtige uithalen en meerstemmige zang klinken. Ondanks de steeds complexere composities van de band, blijft de zang toch de voornaamste pijler.

Muisstil

Liefhebbers daarvan komen volop aan hun trekken, vooral wanneer Pecknold solo en akoestisch de nummers Tiger Mountain Peasant Song en Helplessness Blues zingt. In de Ronda van Tivoli/Vredenburg is het dan muisstil. Heel andere koek is het drieluik aan het einde van de set: Third of May / Ōdaigahara, The Shrine / An Argument en Crack-Up. Het laat Fleet Foxes van z’n meest veelzijdige kant zien. Je komt oren te kort, want er is plaats voor gitaren, mandolines, contrabas, dwarsfluit, hoorn, saxofoon en trompet. Maar ook hier is het weer de zang die de bezoeker bij de les weet te houden.

Waar Fleet Foxes vroeger een band was met prachtige folkliedjes en meerstemmige zang, is het nu uitgegroeid tot een veelzijdige band die folk met rock, jazz, prog en subtiele elektronica weet te combineren. Vooral het live gebruiken van samples door toetsenist Casey Wescott mag van mij nog wel een prominentere rol krijgen. Zo was het heel verrassend om opeens flarden van Mulatu Astatke te horen. Fleet Foxes is terug van weggeweest en in uitstekende vorm. Ik ben heel benieuwd wat we nog van deze band mogen verwachten.

Setlist:

I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar
Cassius, –
– Naiads, Cassadies
Grown Ocean
Battery Kinzie
Ragged Wood
Your Protector
The Cascades
Mearcstapa
On Another Ocean (January / June)
Fool’s Errand
He Doesn’t Know Why
Blue Ridge Mountains
Tiger Mountain Peasant Song
Mykonos
White Winter Hymnal
Third of May / Ōdaigahara
The Shrine / An Argument
Crack-Up

Oliver James
Helplessness Blues

Fleet Foxes