Muziektips voor het weekend (deel 53)

Damon Locks

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Radiohead en Sufjan Stevens.

Damon Locks & Black Monument Ensemble

In de broeierige zomer van 2020 kwamen Damon Locks en jazzcollectief Black Monument Ensemble (met daarin Angel Bat Dawid en Ben Lamar Gay) samen in Chicago. Met Black Lives Matter en de coronacrisis vers in het geheugen namen ze het album NOW op. Anno 2021 klinkt het album als een indrukwekkend verslag van een bijzonder tijdsmoment. Het collectief mixt op unieke wijze klassieke jazz, met avantgarde, hiphop en heel veel samples.

Sorry

De eigenzinnige indieband Sorry brengt deze week de EP Twixtustwain uit. Op YouTube is de EP als één lange videoclip te bekijken en beluisteren.

Polo G

Rapper Polo G maakte vorig jaar veel indruk met zijn album THE GOAT. In 2021 zet hij een stap in de richting van de absolute top van de hiphop. In de single RAPSTAR klinkt hij zelfverzekerd. Heel brutaal rapt hij: ‘never put out a weak verse’ en daar kunnen we hem geen ongelijk in geven.

Radiohead

Op de YouTube-pagina van Radiohead zijn meerdere concerten in z’n geheel te bekijken. Deze week komen daar weer nieuwe bij. Waaronder een optreden in 93 Feet East in Londen uit januari 2008.

Chill Executive Officer

Op zoek naar een soundtrack voor relaxte momenten? Dan zit je goed bij de serie Chill Executive Officer. Dit project is een idee van Maykel Piron, CEO van Armada Music. Hij maakte een aantal mooie selecties van gloednieuwe tracks en een aantal klassiekers. Dit is alweer deel 6. Perfect voor het weekend en andere zorgeloze momenten. Voor de liefhebbers van Chill Executive Officer is er een bijpassende hoodie te koop.

The Big Playback

Het avontuurlijke muziekfestival Le Guess Who? is een podcast begonnen over alles wat maar met muziek te maken heeft. In ‘The Big Playback’ gaat host Margaret Munchheimer in gesprek met muzikanten, wetenschappers, platenlabels en managers en onderzoekt ze hoe individuele en collectieve muzikale ervaringen worden vormgegeven. Aflevering 1 gaat over muziek en spiritualiteit en is nu te beluisteren.

Nieuwe albums

Benny Sings

Het lijkt wel of de Nederlandse Benny Sings het in de VS beter doet dan hier in Nederland. Wij zeggen daarom: luister eens naar zijn nieuwe album Music. Deze staat vol met zorgeloos klinkende funky popmuziek. Gastbijdragen van Tom Misch en Mac DeMarco tillen het geheel naar een nog hoger niveau.

BROCKHAMPTON

Hiphop-collectief BROCKHAMPTON geeft vol gas op hun nieuwe album ROADRUNNER: NEW LIGHT, NEW MACHINE. Muziek om lekker hard te draaien.

Jordan Rakei

Jordan Rakei slaat met zijn muziek een mooie brug tussen soul, jazz en folk. Voor de erg fijne serie Late Night Tales mocht hij een selectie van zijn favorieten maken. Deze sluit hij zelf af met covers van Jeff Buckley en Radiohead.

Sufjan Stevens

Als eerbetoon aan zijn vader die in september 2020 overleed, heeft Sufjan Stevens een vijftal albums opgenomen die hij onder de noemer Convocations in stappen uit zal brengen. Het eerste deel heet Meditations en laat kalme, instrumentale composities horen waarop je inderdaad prima kan mediteren. Op 6 mei komen de overige albums Lamentations, Revelations, Celebrations en Incantations uit.