Uncloud, festival voor audiovisuele kunst in Utrecht

Uncloud Expo Utrecht
ROW by Tundra

Van 30 oktober t/m 21 november staat Utrecht in het teken van audiovisuele kunst. Uncloud opent dan een pop-up museum in het voormalige Pieter Baan Centrum. Meer dan 20 (inter)nationale kunstenaars zullen hun werk presenteren, waaronder Tundra en 404.zero uit Sint-Petersburg.

Uncloud Expo is een adembenemende expositie vol audiovisuele installaties en (mediakunst)-werken. De deelnemende kunstenaars zoeken met hun werk de grenzen op van ruimte, beeld en geluid. Enkele kunstwerken beleven tijdens het festival hun Nederlandse première.

Zintuiglijke ervaringen

Het thema van Uncloud dit jaar is Transliminal. Dit refereert naar de tijdelijke vervreemding die plaatsvindt tijdens de tussenfase van een transformatie, waarbij de eindbestemming onbekend is. Hiermee is Transliminal een metafoor voor de staat van de wereld anno nu en snijdt het de herbestemming aan van de voormalige psychiatrische observatiekliniek waar Uncloud plaatsvindt. Het thema geeft ook betekenis aan het proces dat de bezoeker doormaakt gedurende de tentoonstelling: deze ervaart tijdens de expositie een fascinerende transformatie van zintuiglijke ervaring.

Interactie met het gebouw en de bezoekers

Met de voormalige psychiatrische observatiekliniek wordt dus het oude Pieter Baan Centrum in Utrecht bedoeld. Tijdens Uncloud wordt het hele pand getransformeerd tot tijdelijke tentoonstelling. De kunstwerken gaan de interactie aan met het gebouw, de sfeer ervan en de (recente) geschiedenis. Het voormalige Pieter Baan Centrum zal niet voor altijd blijven bestaan. Inmiddels liggen er herontwikkelingsplannen op tafel en het zal niet lang duren voordat daarmee aan de slag wordt gegaan. Uncloud biedt dus een unieke kans om het pand nog eens te bezoeken!

Deelnemende kunstenaars uitgelicht

Uncloud: ‘Transliminal’ presenteert onder andere werken van 404.zero, Tundra, Tatsuru Arai en Arash Akbari. Tundra is een multidisciplinair kunstcollectief uit Sint-Petersburg en is gespecialiseerd in multimedia performance en interactieve audiovisuele installaties. Tijdens Uncloud is hun nieuwste werk ROW te zien, een installatie waarin data uit de directe omgeving door algoritmes wordt vertaald naar een intrigerende audiovisuele ervaring.

Ook uit Sint-Petersburg komt 404.zero, het ambitieuze kunstenaars- en uitvindersduo Kristina Karpysheva en Aleksandr Letsius dat vernieuwende ervaringen ontwerpt mede dankzij hun expertise in wiskunde, codering en de wetenschap van geluid. 404.zero verlegt grenzen door op hoog niveau met digitale materie om te gaan en is op adembenemende wijze het gebruik van beeldmateriaal aan het veranderen.

Verder presenteert Arash Akbari uit Iran het werk Sensimotor, een audiovisuele omgeving die gecreëerd wordt aan de hand van de interactie van de bezoekers in de fysieke ruimte. En met Quantum speculeert de Japanse Tatsuru Arai over de toekomst van esthetiek in een wereld waar Quantum Supremacy is bereikt, een wereld die georkestreerd wordt door Artificial Intelligence.

Le Guess Who?

Naast de expositie presenteert Uncloud van 11 t/m 14 november ook artiesten en kunstenaars in het programma van muziekfestival Le Guess Who?. Op vrijdag 12 november Ana Roxanne en op zaterdag 13 november Vladislav Delay AV (visuals by AGF) en Galya Bisengalieva. Op zondag 14 november presenteert Uncloud Near Stoic, Claire Rousay en Mark IJzerman & Sébastien Robert present As Above, So Below in het Pieter Baan Centrum.

Meer informatie over de exposerende kunstenaars, routebeschrijving naar de locatie en een link naar de ticketverkoop staan op www.uncloud.nl.

Uncloud Expo
Gansstraat 162-164
Utrecht

Uncloud Expo Utrecht
Quantum by Tatsuru Arai
Uncloud Expo Utrecht
Uncloud 2020 (credit Paul van Dorsten)
Uncloud Expo Utrecht
Uncloud 2020 (credit Paul van Dorsten)
Uncloud Expo Utrecht
Uncloud 2020 (credit Paul van Dorsten)