Muziektips voor het weekend (deel 1)

Photo by Simon Noh on Unsplash

Tijd voor een nieuwe rubriek op Mixed Grill. Voortaan willen we je op vrijdag wat muzikale tips voor het weekend meegeven. We proberen een mooie mix te kunnen bieden van verschillende genres en bekende en onbekende namen. Het kunnen clips zijn of linkjes naar een stream.

We beginnen met wat treurig muzieknieuws, want deze week zijn twee muzikale helden overleden. Dus nemen we de tijd om even stil te staan bij de muziek van Bill Withers en Adam Schlesinger (Fountains of Wayne).

Bill Withers – Ain’t No Sunshine

Fountains of Wayne – Sink to the Bottom

Deze week verschenen een aantal prachtige nieuwe videoclips van artiesten die we bewonderen. We trappen af met Moses Sumney. Zijn geweldige album græ is een paar weken uit en staat vol met muziek die zich niet in een hokje laat plaatsen. Cut Me is één van de mooiste nummers van het album en is nu als single verschenen. Sumney zelf regisseerde de bijbehorende videoclip die vol zit met symboliek.

Eind mei komt er een nieuw album van broeder Dieleman uit. Met de eerste single Jakobsladder geeft Tonnie Dieleman alvast een voorproefje. Een rode draad op het album is het verhaal van Jan de Prentenknipper. In de 19de eeuw trok hij langs de huizen in Zeeland om zijn zelfgeknipte prenten te verkopen. In heel veel huizen in Zeeland hangt nog altijd zijn werk. Tonnie Dieleman laat zich al een tijdje inspireren door Jan de Prentenknipper. Hier op de redactie hangt bijvoorbeeld een prent die bij het album Gloria van broeder Dieleman hoort.

In de video van Jakobsladder zie je de projectie van knipsels van Tonnie Dieleman in de stijl van Jan de Prentenknipper. De tekst verwijst naar het Bijbelse verhaal van Jakob, een thema dat ook te zien was in het oeuvre van Jan de Prentenknipper.

Deze week is ook een nieuw album van Thundercat uitgekomen. Hij is één van de beste bassisten van dit moment, maar hij kan om een baslijn ook een goed liedje neerzetten. Dit doet hij met muzikale gasten als Kamasi Washington, Steve Lacy en Childish Gambino. Ga dat album zeker luisteren! Maar wat we hier met je willen delen is een interview met muziekwebsite Pitchfork over de favoriete baslijnen van Thundercat uit de muziekgeschiedenis.

Tot slot een lijst met nieuwe albums die we je voor dit weekend willen meegeven. Veel luisterplezier!