Muziektips voor het weekend (deel 88)

muziektips

De laatste weken van het jaar doen we het net even anders in deze rubriek. De focus ligt meer op terugblikken op het afgelopen jaar in plaats van te kijken naar nieuwe albums. Wat is gebleven is dat we meer dan genoeg lekkere muziek met je delen om het weekend mee door te komen. Sterker nog: we hebben heel veel video’s deze week, maar we beginnen met een terugblik.

The 100 Best Songs of 2021 volgens Pitchfork

Pitchfork is een van de meest toonaangevende namen in de muziekjournalistiek. Niet altijd zijn we het eens met hun keuzes en de cijfers die ze aan albums geven. Toch weten ze in hun jaaroverzicht veel mooie liedjes te bundelen. De kans is groot dat je wat nieuwe namen ontdekt.

Khruangbin & Leon Bridges

Na de fantastische Texas Sun EP uit 2020 komen Khruangbin en Leon Bridges in februari met een opvolger: Texas Moon. Het geluid op de eerste single is weer lekker spannend met een mix van soul, funk en invloeden uit exotische streken.

Arooj Aftab

Een van onze favoriete albums van 2021 is van de Pakistaanse Arooj Aftab. Op bijzondere wijze combineert ze traditionele Pakistaanse muziek met invloeden uit westerse jazz en modern klassiek. Je hoeft de teksten niet te verstaan om diep geraakt te worden door de muziek. Voor de Amerikaanse NPR nam ze een sessie op met een selectie van haar mooiste nummers. Opvallend is dat de muzikale begeleiders gebruik maken van louter Westerse instrumenten.

Wet Leg

https://youtu.be/lBiWrp9kkWE

Ook delen we graag een clip van de fantastische band Wet Leg. Deze week waren ze voor het eerst op de Amerikaanse TV en daar speelden ze de eerder dit jaar verschenen debuutsingle Chaise Longue. Waarom zijn er op de Nederlandse televisie niet dit soort bands te zien?

Bloc Party

Je zou zomaar van een comeback kunnen spreken. Bloc Party is weer terug in de schijnwerpers dankzij de geweldige nieuwe single Traps.

Beneath The Ruin

Beneath The Ruin is een opkomende prog-metalband uit Liverpool. Uprising is hun tweede single. Net toen de band na de oprichting in 2019 een beetje op stoom begon te komen, gooide corona roet in het eten. Met een videoclip wil de band laten zien wat ze in huis hebben.

Moses Sumney

Moses Sumney ging met zijn band naar de Blue Ridge Mountains om daar een liveshow te filmen op diverse prachtige locaties. Je hoort en ziet nummers van de albums græ and Aromanticism. Oplettende kijkers herkennen waarschijnlijk violist Darian Donovan Thomas, die zowel in de band van Moses Sumney als die van Arooj Aftab speelt.

Judy Blank

Het zit hem soms in de kleine, eenvoudige dingen in het leven. Maar dan moeten ze wel gebeuren. Judy Blank mijmert over al deze mooie dingen in haar tragikomische nieuwe single.

Palace

De Britse band Palace heeft in 2022 een nieuw album en een tour voor ons in petto. Vandaag deelden ze het hartverscheurend mooie Where Sky Becomes Sea in een live-versie.

Lucky Fonz III

Toedeloe! Als geen ander weet Lucky Fonz III droogkomische teksten te combineren met een beat waarbij je niet stil kan zitten. Het zwerft ergens op een unieke plek tussen kleinkunst en dance. Op 4 maart volgt een album en in het voorjaar doet Lucky Fonz III een uitgebreide tour door ons land.

Nieuwe albums

Neil Young & Crazy Horse

Neil Young brengt de laatste tijd zo veel muziek uit dat we altijd moeten dubbel checken of het oud of nieuw materiaal betreft. Het album Barn dat vandaag is uitgekomen, is hartstikke nieuw en bovendien ook nog eens heel goed. Barn kent geen verrassingen, maar laat prima nieuwe nummers van een levende legende horen.

Mach-Hommy

Het eerder dit jaar verschenen Pray for Haiti is een van de beste rapalbums van 2021. Op de valreep komt Mach-Hommy met een heerlijke toegift. De sfeer is heerlijk loom en jazzy en de teksten zijn als vanouds ijzersterk.

Bill Callahan & Bonnie ‘Prince’ Billy

Muzikale vrienden Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy grepen de lockdowns aan om samen met gastmuzikanten covers van favoriete nummers op te nemen. Deze zijn nu samengebracht op een album. Soms klinkt het speels en grappig, zoals in Wish You Were Gay van Billie Eilish, maar het duo is op zijn sterkst bij muziek die dichter bij hun eigen repertoire staat. Bijvoorbeeld Deacon Blues van Steely Dan.

Hoogtepunt is The Wild Kindness waar ze hun eer betonen aan de zanger David Berman van Silver Jews. Dat doen ze samen met Cassie Berman, ex-vrouw en ex-bandlid van David Berman.

Fleet Foxes

Een jaar geleden speelde Robin Pecknold van Fleet Foxes een intieme show in de St. Ann & The Holy Trinity Church in Brooklyn. Nu is deze show te luisteren via de streamingdiensten. Je hoort veel nummers van het meest recente album Shore, maar ook klassiekers als Tiger Mountain Peasant Song en Helplessness Blues. Ook speelt Pecknold een fraaie cover van In The Morning van Nina Simone.

Remy van Kesteren

Al geen ander kan Remy van Kesteren ons laten horen hoe veelzijdig de muziek is die je op de harp kunt maken. Places I may have visited, people I may have met Pt. 1 is de eerste van vier EP’s waarin hij de vreemde en hectische maanden van de afgelopen tijd heeft verwerkt tot muziek.