black midi maakt de hype waar

black midi in de Melkweg

Eén van de meest gehypte bands van dit jaar is het Britse black midi. Vooral de livereputatie van dit jonge kwartet zorgde voor lovende kritieken. In de Oude Zaal van de Melkweg konden wij eindelijk gaan zien en horen of de hype terecht is.

Door op te komen met het nummer Bonkers van Dizzee Rascal zet de band het publiek al direct op het verkeerde been. Iets dat nog veel vaker zal gebeuren. Vanaf de eerste seconde is black midi een geoliede machine die een maniakale mix van mathrock, post-punk, noise en jazz. Veel tempowisselingen, intermezzo’s en weirde breaks zorgen dat je als toeschouwer bij de les moet blijven om het allemaal te volgen.

Genres

Nog meer dan op het heerlijke album Schlagenheim laat de band live alle conventies los en overstijgt het vele genres. Ja, het klopt dat dit allemaal wel eens eerder is gedaan. Wie goed luistert, hoort heel veel muzikale invloeden, maar deze band maakt er toch iets eigens van door die invloeden slim te combineren. Waarschijnlijk heeft iedere luisteraar zo zijn eigen muzikale associaties.

Aangezien black midi nog een zeer jonge band is, zijn we heel benieuwd naar wat komen gaat. Een band die nu al zo gedurfd speelt en technisch begaafd is, kunnen we niet anders bestempelen dan een grote belofte voor de toekomst. black midi maakt de hype helemaal waar.