Roadtrip op IJsland: de Golden Circle

IJsland Nationaal park Þingvellir
Nationaal park Þingvellir

Mooie ervaringen deel je graag met de mensen die je liefhebt. Daarom was de hoogste tijd om na een paar solo-reizen op IJsland mijn gezin mee te nemen naar dit bijzondere eiland in het noorden.

Vanwege onze 10-jarige zoon kozen we voor de herfstvakantie. Een periode waarin het op IJsland relatief rustig is, maar waarin het weer soms onstuimig kan zijn. Het doel was een relaxte roadtrip met hoofdstad Reykjavik als uitvalsbasis. Met een huurauto zouden we dan dagtrips maken langs enkele hoogtepunten van de overweldigende natuur van IJsland. We vertellen je graag over de ervaringen en geven je tips om zelf een soortgelijke reis te maken. In dit deel hebben we het over de aankomst op IJsland, de reis van het vliegveld naar Reykjavik en de beroemde Golden Circle.

Rustig

Eén van de vele fijne dingen aan IJsland is dat het er veel rustiger is dan in Nederland. Dat blijkt direct als we naar de vlucht naar IJsland onze auto ophalen op het internationale vliegveld in Keflavik. In nog geen twee minuten staan we vanuit de aankomsthal bij onze zo goed als nieuwe Volkswagen Golf. Al snel zijn we onderweg naar de eerste bestemming: de Blue Lagoon. Dit warmwaterbad middenin de lavavelden is de ideale plek om je vakantie op IJsland te beginnen.

Wanneer je in het warme water stapt, kun je de stress van het alledaagse leven thuis in Nederland van je af laten glijden. Even hoef je helemaal niets anders dan genieten. Met een drankje in de hand en een heilzaam masker op het gezicht raken we compleet ontspannen. Het water is 39 graden, maar de buitentemperatuur ligt rond het vriespunt. Een bijzondere ervaring. Als dan ook nog eens de schemering inzet en de lucht en het water prachtige kleuren tonen, is de ervaring compleet.

Blue Lagoon IJsland
De schemering valt tijdens ons bezoek aan de Blue Lagoon.

Helemaal zen rijden we richting Reykjavik. Dat is vanaf de Blue Lagoon nog maar een klein halfuurtje. Al snel komen we in het stedelijke gebied rondom Reykjavik. Hier wonen de meeste inwoners van IJsland en daarom is het hier iets drukker op de weg. Vergelijkbaar met een Nederlandse provinciestad. In Reykjavik aangekomen kiezen we de toeristische route naar het hotel. De Sæbraut loopt langs de baai van Reykjavik.

Hotel

Vanuit de auto zien we het lichtmonument voor John Lennon op het eiland Viðey, het kunstwerk The Sun Voyager en verderop het prachtige concertgebouw Harpa. Net even daarachter staat ons hotel: Icelandair Hotel Reykjavik Marina. Een heerlijk hotel op loopafstand van het centrum, de Harpa en de oude haven. In dit gebied vind je steeds meer hippe restaurants en barretjes. Tegelijkertijd gaat het werk in de haven nog gewoon door. Vanuit de kamer kijken we op een enorme vissersboot op het droge met daarachter de zee en de besneeuwde toppen van de berg Esja.

De volgende ochtend rijden we in de richting van die berg. Als je de stad uit bent, zie je het landschap glooiend en ruig worden. We volgen een tijdje Ringweg 1 naar het noorden om vervolgens rechtsaf te slaan, het binnenland in. Deze route heet de Golden Circle en is de perfecte dagtocht vanuit Reykjavik. Omdat iedereen min of meer dezelfde route volgt, kan het in het hoogseizoen druk op de weg zijn, maar dat is eind oktober niet het geval. Wel is het koud buiten, maar in de auto is het lekker warm.

IJsland Nationaal park Þingvellir
Op weg naar de waterval Öxarárfoss

De eerste stop die we maken is mij het informatiecentrum van nationaal park Þingvellir. Hier kun je koffie drinken en het toilet bezoeken. Iets wat niet overal langs de Golden Circle kan. Vervolgens rijden we een stukje terug om daarna de 361 te nemen. Een smalle weg die uiteindelijk eindigt bij een kleine parkeerplaats bij het meer Þingvallavatn. Hier staat een fotogenieke houten kerk en beginnen meerdere wandelroutes. Op deze plek zie je waarom IJsland geologisch gezien zo’n interessante plek is. Hier raken de tektonische platen van Amerika en Europa elkaar.

Game of Thrones

Doordat deze platen heel langzaam uit elkaar groeien ontstaan er scheuren in het oppervlak. Je ziet ook de hoge rand van wat het oorspronkelijke land was. Over deze rand stroomt de fotogenieke waterval Öxarárfoss. Ondanks dat deze waterval is aangelegd, geeft het al wel een mooi voorproefje van het natuurgeweld op IJsland. Even verderop wandel je door een kloof langs de rand. Het woeste terrein doet buitenaards aan. Dit is ook de plek waar de makers van Game of Thrones de scenes rondom The Black Gate hebben gefilmd.

Geysir en Strokkur in het geothermisch zeer actieve gebied Haukadalur
Strokkur en Geysir liggen in het geothermale gebied Haukadalur

Daarna pakken we weer de auto verder naar het oosten het binnenland in. Onderweg komen we langs het dorpje Laugarvatn waar je boodschappen kunt doen en de geothermische spa kunt bezoeken. We rijden door naar Geysir. Op deze plek zie je een ander fascinerend natuurverschijnsel: geisers. Al bij de parkeerplaats ruik je de sterke zwavellucht en na een paar minuten lopen zie je kokend water uit de grond borrelen. Hoogtepunt is de Strokkur die om de ongeveer 6 minuten met veel geweld kokend water spuit tot wel 30 meter hoog. De iets verderop gelegen Geysir is helaas sinds 2003 zelden actief. In juni 2000 spoot hij het water nog 122 meter omhoog.

Souvenirs

Bij de parkeerplaats van het geiserpark vind je een groot complex met winkels en horeca. Souvenirs en kleding zijn hier goedkoper dan in Reykjavik. Aanraders zijn een wollen trui of deken van het merk Geysir of iets van het lokale outdoormerk 66°NORTH. Er zijn meerdere restaurants in verschillende prijsklassen. Wij kiezen voor de Geysir Glima waar je voor een naar IJslandse begrippen redelijke prijs een goede maaltijd krijgt. Ook hebben ze een heerlijk aanbod in taart en gebak.

Gullfoss, een waterval in de rivier Hvítá
Gullfoss, een waterval in de rivier Hvítá

Het volgende hoogtepunt van de trip is Gullfoss, één van de spectaculairste watervallen van IJsland of misschien zelfs wel van de wereld. Er zijn meerdere plekken waarop je de waterval kunt bewonderen. Er is een aantal houten platforms met een mooi uitzicht, maar het is ook mogelijk om een smal paadje te nemen waarmee je dichtbij de Gullfoss kunt komen. Doordat het heel koud was, waren grote delen bevroren en was het best lastig de waterval te bereiken. Maar wel enorm de moeite waard! Bij zoveel natuurgeweld voel je je als mens heel nietig.

De Golden Circle kent vervolgens nog wat interessante stops. Je kunt langs de tomatenkwekerij Friðheimar voor een rondleiding en een bord soep met IJslandse tomaten, waterval Faxi en het kratermeer Kerið. Ook kun je zwemmen in de unieke Secret Lagoon. Wij vinden het mooi geweest. Bij de Gullfoss waren de temperaturen dik onder nul en stond er een stormachtige wind uit het noorden. We blijven dus liever in de warme auto en rijden op ons gemak terug naar Reykjavik.

Wat praktische tips over de Golden Circle:

De route is iets meer dan 300 kilometer. Op de meeste wegen mag je 90 kilometer per uur rijden, maar er zijn ook stukken waar je minder snel mag vanwege heuvels en bochten. De wegen zijn prima onderhouden. Ook in de winter. We raden aan om de cirkel met de klok mee te rijden. De volgorde van bezienswaardigheden is dan het fijnst. Zorg dat je lekker op tijd vertrekt, dan ben je de touringcars met toeristen voor.

-Vrijwel alle attracties onderweg zijn gratis te bezoeken. Alleen bij Kerið betaal je een kleine toegangsprijs. En bij de parkeerplaatsen rondom de Öxaráfoss moet je parkeergeld betalen. IJsland is zo goed als cash-vrij. Geld pinnen is dus niet nodig, je bankpas is genoeg.

-Doe je de Golden Circle in het hoogseizoen (de zomer) dan is het aan te raden om van te voren te reserveren bij de Fontana, Secret Lagoon en de Friðheimar. Zorg wel dat je de route zo weet te plannen dat je op tijd op de locatie bent.

-Bij elke grote attractie zijn horeca en winkels te vinden. Je kunt hier terecht voor praktische zaken als bijvoorbeeld een poncho of warme handschoenen, maar ook voor souvenirs, lokaal handwerk en boeken om thuis meer te lezen over de prachtige plekken die je bezoekt.

-Heb je ervoor gekozen om IJsland te bezoeken zonder huurauto, dan is de Golden Circle ook als excursie te boeken. Het aanbod is enorm. Een tip die we je mee willen geven is om te kiezen voor een iets duurdere optie en niet met een grote touringcar te gaan, maar met een kleiner busje. De chauffeur/gids heeft dan meer aandacht voor de passagiers en kan maatwerk leveren.

-Ga je wel een auto huren? Dan willen we je Sunny Cars aanraden. Bij Sunny Cars hebben ze de garantie dat er ter plaatse geen verborgen kosten zijn. Je weet dus altijd waar je financieel aan toe bent. Wij kozen bovendien voor het Premium Pakket. Hiermee krijg je op het vliegveld voorrang bij de balie, kun je thuis al het papierwerk invullen en krijg je een auto van maximaal 1 jaar oud en maximaal 25.000 kilometer op de teller. En omdat we geven om het klimaat hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te compenseren.

Met dank aan Icelandair voor de sponsoring van de vliegtickets.

IJsland Nationaal park Þingvellir
Öxarárfoss Nationaal park Þingvellir
IJsland Nationaal park Þingvellir
De aangelegde waterval Öxarárfoss in Nationaal park Þingvellir.
Geysir en Strokkur in het geothermisch zeer actieve gebied Haukadalur
De geiser Strokkur heeft net kokend water gespoten
IJsland Nationaal park Þingvellir
Nationaal park Þingvellir
IJsland Nationaal park Þingvellir
Nationaal park Þingvellir
IJsland Nationaal park Þingvellir
Nationaal park Þingvellir
Geysir en Strokkur in het geothermisch zeer actieve gebied Haukadalur
De geiser Strokkur in actie. Het water is kokend heet.
Gullfoss, een waterval in de rivier Hvítá
Gullfoss, een waterval in de rivier Hvítá
Gullfoss, een waterval in de rivier Hvítá
Gullfoss, een waterval in de rivier Hvítá
Blue Lagoon IJsland
Het water van de Blue Lagoon is heerlijk warm, terwijl het buiten vriest.