Muziektips voor het weekend (deel 61)

Japanese Breakfast
Japanese Breakfast. Foto: Bobby Doherty

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Luister ze op je favoriete platform en mocht het je bevallen, breng dan zeker een bezoek aan je lokale platenzaak. Zo steun je de lokale middenstand én de muzikanten.

Album van de week: Japanese Breakfast

Op haar derde album als Japanese Breakfast laat Michelle Zauner horen wat ze echt te vertellen heeft. De voorgaande albums deden vooral dienst als therapeutische rouwverwerking. Nu kan en wil ze ook naar de toekomst kijken. Met een open blik en een bijbehorend muzikaal geluid.

Pa Salieu & slowthai

De twee beste Britse rappers van dit moment samen in een nummer. Meer hoeven we toch niet te zeggen.

Nagasaki Swim

Muziekfestival Metropolis helpt beginnende bands onder de noemer Metropolis Lanceert! Een mooi initiatief waar wij graag ook een handje bij helpen. Door bijvoorbeeld deze clip van de Rotterdamse indiefolkband Nagasaki Swim te delen. Samen met de videomakers van Studio Nul reisde de band af naar Texel om de video op te nemen.

Nicolas Godin

Nicolas Godin is vooral bekend als een van de twee bandleden van Air. Binnenkort verschijnt een zogenaamde expanded edition van zijn laatste solo-album. Een van de nieuwe nummers daarop is een samenwerking met het duo We Are KING.

Spinvis

Wie anders dan Spinvis kan een nummer maken dat Tingeltangel Hersenpan heet? Het is de eerste track van de EP Sunon, waar vier liedjes over de zon op komen te staan. Daarna volgen er nog 3 EP’s van Spinvis. De geweldige video is gemaakt door Nemo Vos.

AMPERSOUNDS

Achter de naam AMPERSOUNDS gaan de DJ’s Fred Falke en Zen Freeman schuil. Voor hun nieuwe single riepen ze de hulp in van Rufus Wainwright voor de vocalen. Cédric Hervet, voormalig creative director van Daft Punk maakte de videoclip.

Chvrches

Op de nieuwe single van Chvrches is niemand minder dan Robert Smith van The Cure te gast. Het lekker bombastisch klinkende nummer heeft een bloedserieuze tekst van Martin Doherty over zijn worstelingen met depressies.

The Policy

Het Nederlandse The Policy heeft niemand minder dan Tom Smith van Editors weten te strikken voor hun nieuwe single. Broeierige elektronica met de kenmerkende zang van Smith. Een heel fijne combi.

The Linda Lindas

The Linda Lindas veroveren op stormachtige wijze de muziekwereld. De leden van deze punkband zijn tussen de 10 en 16 jaar oud, maar weten precies waar het om draait bij punk. Het nummer Racist, Sexist Boy is daarvan een mooi bewijs. In de clip hierboven zie je hun televisiedebuut en leggen ze uit waarom ze het nummer hebben geschreven.

Nooit van gehoord?!

De podcast Nooit van gehoord?! van VPRO Vrije Geluiden en NPO Radio 4 staat in 26 afleveringen stil bij componistes die vergeten, genegeerd of over het hoofd gezien zijn. Presentatrice Andrea van Pol en zangeres Rae Milford geven ze de welverdiende aandacht en laten natuurlijk flink wat muziekfragmenten horen. Aflevering 1 staat nu online en gaat over Errollyn Wallen, een hedendaagse Engelse componiste geboren in Belize, die grensoverschrijdende muziek schrijft; haar nieuwste opera gaat op 6 juni 2021 in première in Londen.

Nieuwe albums

Aafke Romeijn

Met Godzilla zet Aafke Romeijn zowel tekstueel als muzikaal gedurfde stappen. Muzikaal klinkt het allemaal een stuk vetter en tekstueel is ze gedurfd openhartig. Onder andere over depressie en donkere gedachten.

Rostam

Rostam Batmanglij was tot 2016 een belangrijke muzikale spil in Vampire Weekend, maar koos voor een solokoers. Op zijn tweede album hoor je nog steeds een deel van de stempel die hij drukte op het geluid van Vampire Weekend, maar is er ook ruimte voor invloeden uit de jazz. Vooral de prominente baritonsaxofoon maakt van Changephobia een unieke indieplaat.

Wolf Alice

De kans is groot dat Wolf Alice met het album Blue Weekend de stap naar een groter publiek gaat zetten. Nu de festivals er bijna aan zitten te komen, is deze band een perfecte headliner. Het geluid is diverser dan ooit en de liedjes zitten piekfijn in elkaar.

Schreel Van De Velde

Het duo Schreel Van De Velde bestaat uit gitarist Lucas Schreel en drummer Casper Van De Velde. Het album Balts laat 11 composities horen waarin de heren elkaar prachtig aanvullen tot een perfect samenspel. Net het baltsgedrag waar de albumtitel naar verwijst.

The Avalanches

Het geniale debuutalbum van The Avalanches viert zijn 20ste verjaardag. Een goede reden om een speciale versie uit te brengen met lekker veel remixen van onder andere MF Doom, Carl Craig, Cornelius en Sinkane.

The Problem of Leisure

Vorig jaar overleed Andy Gill, gitarist van de postpunkband Gang of Four. Hoe groot zijn invloed was op de hedendaagse rockmuziek hoor je op het tributealbum The Problem of Leisure: A Celebration of Andy Gill and Gang of Four. Hierop spelen onder andere Warpaint, Gary Numan, Tom Morello & Serj Tankian en Flea & John Fruciante (met een kinderkoor) nummers van Gang of Four.

Damaged Goods, het bekendste nummer van Gang of Four, staat zelfs twee keer op het album. Een poppy versie van La Roux en felle moderne punkversie van IDLES.