Muziektips voor het lange kerstweekend

kerstboom met kat

Het komende weekend is de aanloop voor de twee kerstdagen die daar direct op volgen. Vandaar dat deze week de muziekrubriek van Mixed Grill voor het grote deel in het teken van kerst(muziek) zal staan.

Kate Bush

Perfect om de komende dagen op je gemak te bekijken: de Christmas Special van Kate Bush uit 1979. Bijzonder is dat deze special niet met kerst is uitgezonden, maar dat de BBC deze op 28 december 1979 toonde. In dat jaar was Kate Bush nog maar 21 jaar oud en nog niet zo bekend als ze nu is, maar het talent is zeker al aanwezig. Opvallend aan deze kerstspecial is dat het even duurt voordat je echte kerstliedjes hoort, maar dat de special vanaf het begin al meteen genieten is. Halverwege komt Peter Gabriel ook nog langs en wordt het alleen nog maar mooier.

Bing Crosby & David Bowie

In de jaren 70 was ook een kerstspecial van Bing Crosby op de televisie te zien. Deze is inmiddels best gedateerd, zeker de sketches tussen de liedjes, maar het bezoek van David Bowie blijft schitterend.

Carpenters

Ook een beetje gedateerd, maar muziek nog steeds erg mooi: Carpenters at Christmas 1977.

Rufus & Martha Wainwright

Geen kerstliedje, maar wel iets wat qua sfeer goed bij deze tijd past. Broer en zus Wainwrigt zingen een fraaie uitvoering van Justice Delivers Its Death van Sufjan Stevens.

boygenius

Nog een bijzondere cover. boygenius was te gast bij BBC Radio en deed daar een eigen versie van You’re Still The One van Shania Twain.

Kerstplaylists

Laufey’s favourite christmas songs – Bakery edition

Zangeres Laufey maakte voor Brauð & Co (de beste bakker van Reykjavik met de beste kaneelbroodjes te wereld!) een playlist met haar favoriete kerstliedjes. Leuk aan deze lijst is dat er ook een paar IJslandse kerstliedjes op staan.

Jeezus Fuck, It’s Christmas

Iets heel anders is deze lijst die frontman Lex Interior van de legendarische punkband The Cramps maakte voor Far Out Magazine. Ook hier een aantal klassiekers, aangevuld met funk, blues en rock ’n roll.

Last Christmas Plague Year 2

Deze afspeellijst moet heel gedoseerd worden ingezet. Hij bestaat namelijk uit 345 verschillende covers van Last Christmas van Wham! Onmogelijk om uit te zitten, maar wel vermakelijk om af en toe op shuffle te zetten.

Heel erg fijne kerstdagen en tot volgende week waarin we terugblikken op 2023 en vooruitkijken naar 2024.