Muziektips voor het weekend (deel 97)

Big Thief
Big Thief. Foto: Alexa Viscius

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Deze week kwamen er namelijk flink wat goede albums en liedjes uit. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Big Thief

Het is altijd spannend als een band die al heel veel sterke albums heeft gemaakt met iets nieuws komt. Er is altijd de vrees dat deze nieuwe net iets minder zal zijn. Bij Big Thief waren de nummers die vooraf gingen aan Dragon New Warm Mountain I Believe In You al veelbelovend, dat scheelde gelukkig. Nu we het album in zijn geheel hebben geluisterd kunnen we niets anders dan concluderen dat Big Thief maar liefst 20 nummers lang volop weet te boeien. Sterker nog: alle nummers zijn stuk voor stuk geniaal goed te noemen.

Er is zoveel moois te ontdekken dat we nu al kunnen zeggen dat dit album een klassieker is die we de komende jaren heel vaak gaan draaien. De basis is (of lijkt) intieme folk en indie, maar met regelmaat hoor je iets dat toch echt anders is. Zoals de haperende beat in Blurred View, het complexe ritme van Time Escaping of afsluiter Blue Lighting, waar je een countrysnik hoort in de stem van Adrianne Lenker.

Caroline Polachek

Haar single Bunny Is a Rider was een van de beste singles van 2021. Met het nieuwe nummer Billions doet ze al vroeg in 2022 een poging om in de lijst van dit jaar terecht te komen. Samen met producer Danny L Harle maakte Caroline Polachek een nummer waarin haar prachtige stem perfect samengaat met een moderne beat.

Ibeyi

De Cubaanse tweelingzussen van Ibeyi zingen in het nummer Sister 2 Sister over hun bijzondere band. Het is een voorproefje van hun derde album Spell 31 dat op 6 mei uit zal komen.

Father John Misty

We kijken erg uit naar het nieuwe album van Father John Misty dat 8 april uit zal komen. Ook de nieuwste single Q4 is weer ijzersterk. Grant James maakte er een video bij die je doet denken dat het liedje bij een klassieke film hoort.

Sharon Van Etten

Als je met iemand regelmatig samen sport, dan ontstaat in de loop der tijd en bijzondere band. Daarover gaat de nieuwe single van Sharon Van Etten. Porta gaat over de vriendschap tussen haar en haar pilates-trainer. De oefeningen die Van Etten moest doen waren vaak heel zwaar, maar toch was ze er dankbaar voor.

Phil Elverum

Phil Elverum maakte prachtige muziek met zijn band The Microphones en solo als Mount Eerie. In de korte documentaire There’s No End deelt hij een inkijkje in zijn persoonlijke leven. Je ziet hem thuis met zijn dochter en dat levert prachtige intieme en ontroerende beelden op.

Nieuwe albums

alt-J

Het was al weer een flinke tijd geleden dat alt-J met een album kwam. Met The Dream pakken ze gewoon de draad op van waar ze gebleven waren. Bloedmooie liedjes die op subtiele wijze complex in elkaar gestoken zijn. Hoogtepunten zijn het intieme Get Better en het soort van tweeluik Chicago en Philadelphia. Maar door nu 3 tracks uit te lichten doen we de rest eigenlijk tekort.

Spoon

Nog zo’n band die al jaren muziek van zeer hoge kwaliteit maakt. Spoon lijkt net als alt-J of Big Thief geen of weinig zwakke momenten te kennen. Lucifer On The Sofa is album nummer 10 voor Spoon en staat vol met geweldige indierock met de nadruk op rock. We horen namelijk lekker veel sterke riffs en drumbreaks.

Cult of Luna

Voor metalheads is het een meer dan goede week. We sluiten onze lijst met tips namelijk af met twee uitstekende platen waar gitaren en brute vocalen de hoofdrol spelen. Als eerste het Zweedse Cult of Luna. De band trapt af met een stevige muur van geluid, maar verderop horen we ook rustpunten. Dit mede dankzij de gastvocalen van Mariam Wallentin en de saxofoon van Colin Stetson. Opvallend is dat beide gasten uit de jazz afkomstig zijn.

Zeal & Ardor

Het verhaal achter deze band is bijzonder. Op de website 4chan was de Zwitserse muzikant Manuel Gagneux terechtgekomen in een bizarre discussie over het combineren van muziekgenres. Iemand opperde om eens black metal te combineren met de spirituele liederen die de slaven op de plantages in Amerika zongen. Gagneux was geïntrigeerd en waagde een serieuze poging onder de naam Zeal & Ardor.

Inmiddels is het project alweer aan derde studioalbum toe.