Alt-J en Two Door Cinema Club in Paradiso

two door cinema club paradiso amsterdam
two door cinema club paradiso amsterdam

Twee van de populairste indiebands van het moment die samen het podium delen, dat is best wel uniek te noemen. Op zaterdag 17 november speelden zowel Alt-J en Two Door Cinema Club in Paradiso.

Voor beide bands was dit waarschijnlijk de laatste keer dat ze in een kleine zaal te zien zijn. Alt-J speelt volgend jaar in een nu al uitverkocht Vredenburg en Two Door Cinema Club staat binnenkort zelfs in de Heineken Music Hall. In Paradiso lieten beide bands, op geheel eigen wijze, zien dat ze een groter publiek dubbel en dwars verdienen.

Nog beter dan op het album

Om te beginnen met Alt-J. Deze band had de ietwat oneerbiedige taak om als voorprogramma te dienen. Wat betekende dat ze op het voorste randje van het podium moesten staan, omdat de instrumenten van de hoofdact al onder zwarte doeken op het podium stonden. Ook , dat zou later vooral blijken, moest Alt-J het doen met een karige lichtshow. Maar de muzikaliteit van de band maakte alles goed. De nummers van hun album An Awesome Wave kwamen live nog beter uit de verf dan op de plaat.

De arrangementen waren vaak spaarzaam en vol onderhuidse spanning waardoor een vergelijking met The xx opeens heel erg opviel. De basis bestond uit ingewikkelde ritmes van de drummer en soms grommende bassen uit een keyboard. Daar overheen kwamen het typische kale getokkel op de gitaar en de karakteristieke zang van Joe Newman. Alt-J was op een ingetogen manier groots. Als voorprogramma kon de band helaas geen lange set spelen, maar alle ‘hits’ als Tesselate, Breezeblocks, Fitzpleasure en het mooi ingetogen Matilda kwamen voorbij. Het enige smetje op deze briljante show was dat een groot deel van het publiek niet overweg kon met de artistieke ingetogenheid van Alt-J. Er werd dus volop gekletst door de prachtige muziek.

Vol gas

Er zijn soms van die avonden waarbij een geniaal voorprogramma de hoofdact overklast, maar niet op deze avond. Two Door Cinema Club speelde vanaf de eerste noten met gemak de zaal plat. Niet met artistieke, maar met aanstekelijke liedjes en heel veel passie. De band gaf meteen vol gas door af te trappen met Sleep Alone en Undercover Martyn. Dit alles voorzien van een indrukwekkende lichtshow. Nummers van het oude en nieuwe album werden goed uitgebalanceerd afgewisseld. Het publiek reageerde wel wat enthousiaster op het oudere materiaal, maar dat komt ook omdat die nummers wat meer uptempo en dansbaar zijn.

Two Door Cinema Club durfde het desondanks aan om af en toe een wat rustiger moment in te lassen. Bijvoorbeeld met een nieuw nummer als Spring, The World is Watching of de huidige single Sun. Maar ook deze nummers zijn nog prima om op mee te deinen. Aan ballads doet deze band niet. Aan het einde deed het drietal (plus een lekker agressief spelende drummer) er nog even een schepje bovenop. Something Good Can Work was het begin van die finale. Helaas klonk de zang in dit nummer aan het begin niet zo goed, wat zanger Alex Trimble zichtbaar irriteerde, maar bij het publiek gelukkig niet heel erg opviel. Dat was namelijk druk aan het dansen en springen.

Finale

Omdat een flitsende lichtshow blijkbaar niet genoeg was, verschenen er tijdens Eat That Up, It’s Good For You, het laatste nummer van het eerste deel van de set, enorme witte ballonnen in de zaal. Deze ballonnen waren een mooi tijdverdrijf tijdens de best lange pauze, maar de toegift was gelukkig een perfecte finale. Deze bestond uit het nieuwe Someday, de meezinger Come Back Home en de ultieme uitsmijter What You Know.

Beide bands hebben zich dus van hun allerbeste kant laten zien. Alt-J belichtte de artistieke en intelligente kant en Two Door Cinema Club had de aanstekelijke liedjes, de passie en het showgevoel. Een memorabele avond.

two door cinema club
two door cinema club