Muziektips voor het weekend (deel 16)

Een nieuw album voor Lianne La Havas

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Lianne La Havas en Jarvis Cocker

Lianne La Havas

Het was lange tijd stil rondom zangeres Lianne La Havas. Gelukkig is ze nu weer terug met haar warme stem en haar fijne gitaargeluid. Anno 2020 brengt ze nog steeds een heerlijk klinkende mix van folk en soul. Tekstueel is het album ook sterk, met herkenbare verhalen over de liefde. Bijzonder genoeg past een cover van Radiohead (Weird Fishes) daar perfect tussen.

Tom Misch & Yussef Dayes

Het duo Tom Misch & Yussef Dayes is al een paar keer opgedoken in deze rubriek. Dit keer verdienen ze een plekje vanwege een geïmproviseerde versie van een Tiny Desk Concert. Ze spelen twee nummers en hebben daarbij bijzondere gasten uitgenodigd. Eerst hoor en zie je Nightrider waarop Jordan Rakei de achtergrondzang doet en John Mayer aan het einde een gitaarsolo mag spelen. Het tweede nummer is Tidal Wave en heeft Rocco Palladino (de zoon van Pino Palladino) op bas en vocalen van Joel Culpepper.

Sonos Full Spectrum

Sonos Full Spectrum

Nu alle festivals en andere feestjes zijn stilgevallen dit jaar is er ook geen Pride. Sonos Radio vult deze leegte met een nieuwe zender die Full Spectrum heet. Dit is een initiatief dat afkomstig is van een groep die zich Pride@Sonos noemt. Deze bestaat uit een door Sonos gesteunde LGBTQI+-community van medewerkers en voorstanders.

Full Spectrum is meer dan een playlist. Het is een radiostation dat zowel zowel de LGBTQI+-community als POC, die te maken hebben met ongelijkheid en bevooroordeling (vooral binnen de gekleurde transgemeenschap), steunt. Veel artiesten die je op de zender hoort, komen uit deze gemeenschappen of zijn met hun muziek er onlosmakelijk mee verbonden.

Tussendoor horen luisteraars persoonlijke anekdotes van Sonos-medewerkers. Zoals die van Steven Saftig (senior copywriter, brand design, he/him): “Melissa Etheridge was de eerste artiest van wie ik het kan herinneren dat ze open was over het feit dat ze gay was. Helaas vond een deel van mijn familie dat niet kunnen. Maar ik weet nog dat mijn moeder zei: ‘Wat maakt het uit dat ze gay is? Ze maakt fantastische muziek!’ Het was de eerste hint van mijn moeder toen ik nog in de kast zat dat je niets minder waard bent als je gay bent.”.

Nieuwe albums

Naast het album van Lianne La Havas zijn er deze week nog meer albums uitgekomen die volgens ons de moeite waard zijn. We delen hieronder een aantal linkjes naar Spotify, maar zoek ze ook gerust op bij jouw favoriete streamingplatform. Of breng een bezoekje aan de lokale platenzaak.

JARV IS…

Jarvis Cocker (die je natuurlijk kent van Pulp) gebruikt al een tijdje de artiestennaam JARV IS… Nu is er ook een album. Daarop blijkt dat JARV IS… eerder een band dan een soloproject te noemen is. Het album Beyond The Pale klinkt doordacht, gemaakt door een muzikant die al heel lang meedraait. In het nummer Save The Whale klinkt Jarvis Cocker verdacht veel als Leonard Cohen. Het album laat zich niet direct doorgronden, maar is spannend genoeg voor een tweede, derde en vierde draaibeurt.

Protomartyr

De post-punk van Protomartyr gaat op het album Ultimate Succes Today nog verder de donkere diepte in. In opener Day Without End klinkt bijvoorbeeld een duistere en mysterieuze saxofoon. Heerlijke muziek voor een broeierig weekend.